Friss hírek

2005.12.22. 21:15

Madárinfluenza idején számolják fel a baromfigénbankot?

Egyeztetés nélkül, törvényellenes módon szünteti meg a földművelésügyi tárca a gödöllői Kisállattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézetet, ezért a minisztertől a határozat azonnali felfüggesztését kéri Gémesi György. A körzet MDF-es országgyűlési képviselője ezt az intézetben tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be.

BAMA

A több mint százéves tudományos műhelyben őrzik a nemzeti kincsként számon tartott, őshonos magyar baromfifajták élő génállományát, ami az intézet felszámolása nyomán veszélybe kerülhet, jelentette ki a képviselő. Különösen most van ennek a génbanknak nagy tudományos jelentősége, amikor a világot fenyegető madárinfluenza nyomán nálunk is kipusztulhat a baromfiállomány, a pótláshoz szükséges genetikai alapokat pedig éppen innen nyerhetik a nemesítők, figyelmeztetett. Az intézet hozzácsatolása a Herceghalmi Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézethez sem tudományos, sem gazdasági megfontolásból nem indokolt, és felmerülhet az ingatlanspekuláció gyanúja is. Gödöllőn ugyanis egy 310 hektáros, milliárdos értékű ingatlanról van szó. A törvény egyébként szigorúan előírja, hogy egy tudományos bázis megszüntetésénél előzetesen egyeztetni kell az érintett munkatársakkal. Most azonban ilyen megbeszélésre nem került sor, a 70 dolgozót kész helyzet elé állították, ami eleve "antihumánus megoldás", mondta Gémesi. Hozzáfűzte: ráadásul a minisztérium főosztályvezetője írásban tiltotta meg az érintetteknek, hogy a témában kifejtsék a véleményüket a sajtónak, ami a demokrácia legelemibb szabályainak felrúgását jelenti, és elfogadhatatlan. Az MDF-es képviselő bejelentette, hogy fel kívánja keresni Gráf József agrárminisztert. és kérni fogja tőle az intézmény megszüntetéséről szóló határozat végrehajtásának felfüggesztését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!