Friss hírek

2005.12.05. 15:27

Kivonultak Szaddám védői

Kivonultak a bagdadi tárgyalóteremből hétfőn Szaddám Huszein védői, miután a volt iraki diktátor perének vezető bírája nem volt hajlandó helyt adni tiltakozásuknak.

BAMA

Az al-Irakíja tévécsatorna szerint Szaddám Huszein fő védője, Halíl Dulaimi a tárgyalás kezdetekor rögtön megkérdőjelezte a bíróság törvényességét. A védők csapatában részt vevő Ramsey Clark volt amerikai igazságügy-miniszter és Nadzsíb Nuaimi volt katari igazságügy-miniszter egy írásos nyilatkozatot akartak felolvasni, amelyben szintén kétségbe vonják a törvényszék legitimitását, és szót emelnek a védelem tagjainak nyújtott biztonság hiányosságai ellen.

Clark mindössze két percet kért, Rizkar Mohammed Amín, a különleges törvényszék elnöke azonban ragaszkodott hozzá, hogy beadványukat írásban tegyék meg, és nem adott nekik szót, arra hivatkozva, hogy erre csak a fő védő jogosult.

Nuaimi szerint jogsértő az ügyvédek kéréseinek megtagadása, s követelte, hogy a törvényszék előbb saját legitimitásának kérdését vizsgálja meg. Ezt követően a védők testületileg kivonultak a tárgyalóteremből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!