Friss hírek

2005.12.14. 18:39

Gigászi harc lesz Brüsszelben

Aligha ássák el a csatabárdot az EU-tagországok a brit elnökség legújabb költségvetési javaslata láttán. Az előzőhöz képest mindössze 2,6 milliárd euróval több pénzzel tervező indítvány kemény tárgyalásokat valószínűsít a holnap este kezdődő EU-csúcsértekezleten.

Gyükeri Mercédesz - Füsi Piroska

Apró vigasznak tűnnek csupán azok az engedmények, amelyeket a brit kormány tett azt követően, hogy az unió többi 24 tagállama, az Európai Bizottság és az Európai Parlament szinte egy emberként utasította el előző költségvetési javaslatát. London tegnap, a holnap keződő brüsszeli EU-csúcs előtt ismertetett „kompromisszumos javaslata” alapján az EU 27 tagországa 2007-2013 között 846,7 milliárd euró helyett 849,3 milliárdból gazdálkodhatna. A különbség elenyésző, annál is inkább, mivel a két indítvány között eltelt másfél hétben többször hangzott el: a britek készek valódi engedményeket tenni. Így London továbbra is ragaszkodik a neki járó visszatérítéshez, attól még a tíz új tagállam esetében sem tekint el. Ugyanígy csökkenne az új tagoknak juttatandó felzárkóztatási támogatások mértéke, igaz, számos engedmény könnyítené az összegek megszerzését. Így például a fejletlenebb országokban – vagyis a tíz tavaly csatlakozott legtöbbjénél – a támogatott fejlesztések után visszaigényelhető lenne az áfa. Ez Magyarország esetében például húsz százalékkal emelné a támogatás értékét. Ezekben az országokban nőne az uniós finanszírozás aránya is: ez egy teljes fejlesztésen belül akár 85 százalékot is elérhet a britek szerint. A felzárkóztatási pénzeken belül ugyanakkor az átlagos húsz százalék helyett a támogatás egyharmadát lehetne a kohéziós alapból lehívni. Ez azért fontos, mivel a kohéziós alapot nagyobb beruházásokra, például szennyvíztisztítók vagy utak építésére lehetne fordítani. A magyarországi nagyprojektek kivitelezését segítheti az is, hogy 2010-ig nem a támogatás megítélését követő második, hanem a harmadik év végéig kell az építkezést befejezni.

A fejlett Budapestet és Pest megyét magába foglaló Közép-Magyarország régiót pedig úgy segítenék a britek, hogy a szabályok szerint juttatandó, a főváros fejlettsége miatt csökkenő támogatást fejenként 115 euróval egészítenék ki. Mindez azonban kevésnek tűnik, főleg ahhoz képest, hogy fél évvel ezelőtt még a mostaninál jóval több, 881 milliárd eurós keretösszegből képzelték el a hétéves periódus gazdálkodását. Így kemény csatákra kell számítani a ma kezdődő, és akár szombat hajnalig elhúzódó egyeztetések során.

Ezt jelezték tegnap gazdaságkutatók is, akik Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel egyeztettek a tárgyalási álláspontról. „Támogatjuk az uniós költségvetéssel kapcsolatos magyar álláspontot, amely igen kemény, de keresztülvihető” – közölte Inotai András, az MTA Világgazdasági Kutatóintézet igazgatója a megbeszélés után. Taktikai okokból azonban nem árulták el, hogy konkrétan mekkora EU-támogatást szeretne hazánk elérni és milyen feltételekkel. Mindössze annyit mondtak: az a cél, hogy a 2007-2013. évi költségvetési időszakban az egy főre eső támogatást illetően az első három helyezett között szerepeljen hazánk – ez egyébként a britek javaslata alapján elvben elérhető. Továbbá azt kívánja elérni a magyar delegáció, hogy a pénzfelhasználás feltételeit ne Brüsszelben határozzák meg, az jobban igazodjék a honi sajátosságokhoz.

A várható harcok ellenére arra van esély, hogy megszületik a megállapodás. Azzal ugyanis a britek és az új tagországok is tisztában vannak, egy még tovább húzódó vitával többet veszítenek a tavaly csatlakozott országok, mint egy viszonylag rossz alkuval.

Vicces levél bonyodalmakkal
Kisebb diplomáciai vihart kavart Nagy-Britannia varsói nagykövetének viccesnek szánt e-mailje, amelyben éles hangon írt a brit javaslat bírálóiról. A diplomata vezetőjének szánt, s nyilvánosságra került levél beszédjavaslat a brit kormányfőnek vagy külügyminiszternek ajánlva. Charles Crawford, a szerző szerint ezzel pillanatok alatt megoldható lenne a patthelyzet. Más kérdés, hogy olyan érvekkel, mint hogy az EU - angliai szegényebb részei helyett - Magyarországon vagy Lengyelországban segíti a kórházépítést, vagy hogy a munkaerőpiacát felszabadító brit kormány tavaly több állást teremtett a lengyeleknek, mint saját kormányuk, nem vívta ki a varsói vezetés szimpátiáját. A nagykövetnek ezért a lengyel külügyminiszter előtt kellett beszámolót tennie sajátos humorának termékéről.

Gyükeri Mercédesz - Füsi Piroska -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!