Friss hírek

2005.12.04. 15:05

Forrásbővítést kérnek a kutatók Gyurcsánytól

Nyílt levélben szorgalmazza az alapkutatásokra 2006-ban fordítható költségvetési forrás megemelését Kertész János, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja és petícióját aláírásával támogató, csaknem kétezer kutató.

BAMA

A nyílt levél megfogalmazója szerint a sokat emlegetett nemzeti kincs, a "szürkeállomány", a tudományos teljesítőképesség veszélyben van. Kertész János utal arra, hogy 2002 óta a rendelkezésre bocsátott összeg az inflációt és az áfa-törvény változását figyelembe véve 37 százalékkal csökkent.

Mint a levél aláírói jelzik, meggyőződésük szerint nem indokolható, hogy miközben a gazdaság jól működik, az innovációs lánc első, hosszú távon megtérülő elemét, az alapkutatást visszafejlesztik, a jól teljesítő kutatóhelyektől megvonják működésük elemi feltételeit, a csak Magyarországon, magyar kutatók által elvégezhető kutatásokat ellehetetlenítik.

„Miniszterelnök Úr! Ön jól tudja, hogy a magas színvonalú alapkutatás egyszerre fontos eleme a hosszú távú gazdasági versenyképességnek és forrása a nemzeti büszkeségnek. Ne engedje, hogy az elmúlt évek gyakorlatának folytatásaképpen jóvátehetetlen károk keletkezzenek. Segítsen, hogy a 2006. évi költségvetés meghozza a régóta várt fordulatot ezen a területen" - zárul a dokumentum.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!