Friss hírek

2005.12.23. 13:36

Egyre több önkéntes tűzoltóság

Tovább csökken az országban az úgynevezett "fehér foltok" száma, miután ebben az évben újabb kilenc köztestületi tűzoltóság kezdte meg működését - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője.

BAMA

Tatár Attila vezérőrnagy elmondta: a "fehér foltok" azok a területek, ahová a tűzoltóság 20 percen belül nem tud kiérni, ezeknek a területeknek a csökkentését a kormányprogram is célul tűzte ki. Jelenleg még körülbelül 50 "fehér folt" van országszerte. Mint mondta, az önkormányzatok áldozatvállalásának, a hivatásos katasztrófavédelmi szervezet hatékony szervezőmunkájának köszönhetően december elsejétől kilenc új köztestületi tűzoltóság alakult meg és kapott működési területet. Új köztestületi tűzoltóság alakult Vásárosnaményban, Fehérgyarmaton, Tótkomlóson, Ruzsán, Jászkiséren, Ács-Bábolnán, Bajnán, Zircen és Kadarkúton. A belügyminisztérium 70 millió forintos forrással segítette a köztestület alapítására vállalkozó tűzoltó egyesületek műszaki, technikai, személyi feltételeinek fejlesztését - tette hozzá.

Tatár Attila beszámolt róla, hogy a köztestületi tűzoltóságok száma 2002-ben még 39 volt, a normatív támogatás teljes összege 500 millió forintot tett ki. 2006-ra már 56 köztestületi tűzoltóság járul hozzá a magasabb fokú biztonsághoz, a normatív támogatás teljes összege pedig 1 milliárd 231 millió forint lesz. A kilenc új köztestületi tűzoltóság mintegy 140.000 állampolgár magasabb szintű tűzvédelmi ellátását biztosítja, így a lakosságból már összesen 1,2 millió fő védelmét látják el ezen tűzoltóságok. Az önkéntes tűzoltóságok - a vonulási statisztika alapján - az éves mintegy 60 ezer beavatkozás több mint 10 százalékát végzik önállóan.

Ezek is érdekelhetik