Friss hírek

2005.12.29. 16:50

Brüsszel akarja kezelni a Romániának szánt pénzeket

2007-től kezdődően évente négymilliárd euróval támogatna az Európai Unió különféle romániai programokat, ám a pénzalapok kezelését illetően Brüsszel nem bízik a románokban. A legsúlyosabb a helyzet az ifjúsági programok terén, amelyek támogatását az észlelt szabálytalanságok miatt fel is függesztették.

BAMA

A napokban jelentették be, hogy egymillió eurót visszakér Romániától az Európai Bizottság. A pénzt ifjúsági programokra szánták, ám az összegek előírásszerű elköltését Bukarest nem tudja megfelelően igazolni, jelenti az EuroHírek. Román részről viszont azt mondják, hogy az Európai Bizottságnak kellene még mintegy 2,5 millió eurót fizetnie a 2003-2005-ös, Brüsszel által elfogadott ifjúsági programok finanszírozására.

A bizottság illetékes intézménye nemcsak a megítélt pénzek hiányos elszámolását kifogásolja, hanem azt is felrója Bukarestnek, hogy még csak magyarázattal sem szolgál. Ebben az évben negyven vizsgálatot végeztek az EU-pénzek romániai felhasználása ügyében, és 27 külföldi támogatású program esetében találtak szabálytalanságokat.

Az ellenőrzések a PHARE-, az ISPA-, a SAPARD-, a Leonardo da Vinci-, a Youth- és a LIFE-programokra terjedtek ki. A legtöbb rendellenességet a PHARE- (15 eset), a Leonardo da Vinci- (4 eset) és a SAPARD- (3 eset) programoknál regisztrálták. A feltárt jogsértéseket a hatóságok vizsgálják tovább, áll a jelentésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!