Friss hírek

2005.12.01. 19:55

Befejeződött a Metallochemia gyártelep kármentesítése

Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter, december 3-án, szombaton 14 órakor részt vesz a Metallochemia gyártelep kármentesítését lezáró és az M6-os autópálya építését elindító sajtótájékoztatón.

BAMA

A Metallochemia nagytétényi telephelyén 1910 és 1990 között folytatott színesfém-kohászati tevékenység során keletkezett veszélyes hulladék lerakása és a kibocsátott szennyező-anyagok, a gyártelepen és a szomszédos területeken jelentős környezetszennyezést okoztak, jelenti a CENA hírügynökség.

A gyártelep környezetében több mint 1400 lakóingatlan van, amiket közvetlenül is érint az üzem által okozott környezetszennyezés. A károk felmérése a gyár 1990-es bezárását követően kezdődött el. Emellett elkészült a kármentesítési beavatkozási terv, amit a hatóságok és az érintett lakosok is elfogadtak. A gyártelepet és környékét kormányzati beruházásként, mintegy 12 milliárd forintból kármentesíti a Vegyépszer Rt.

A 2004 és 2008 között folyó munkák során, a gyártelepről kitermelt kohósalakot az M6-os autópálya, ezen a szakaszon áthaladó alapjába építik bele. A szombati eseményen Timár Gyula, a Vegyépszer Rt. elnök-vezérigazgatója és Lendvai Ildikó, Budafok-Tétény országgyűlési képviselője is jelen lesz, áll a jelentésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!