Friss hírek

2005.12.19. 16:03

Alkotmányos válság Boszniában

A boszniai pártok képviselői továbbra sem tudnak előrelépni az alkotmány módosításával kapcsolatban. A legutóbbi kétnapos tárgyaláson a várt áttörés elsősorban a szerb, kisebb mértékben a horvát entitás képviselőinek makacs ellenállása miatt bukott meg.

BAMA

A december 15-én, 16-án tartott megbeszélések homlokterében az emberi jogok, a minisztertanács átszervezése, illetve két új minisztérium - a mezőgazdasági, illetve technológiai - felállítása volt. Annak ellenére, hogy Bosznia aláírta a bolognai folyamathoz való csatlakozást, a föderális alapokon nyugvó államban a szerb fél ellenállása miatt egyelőre elmarad az ezzel összefüggő minisztériumok felállítása. Nem áll fel sem a technológiai-, sem a kultusz-, illetve az oktatási minisztérium sem, jelenti a CENA hírügynökség.

Safet Halilovic, Bosznia-Hercegovina elnökségének elnöke szerint a szerb fél elutasítása abszurd, mivel ahogyan az egészségügynek, úgy az oktatásnak és a kultúrának is állami szinten kell megjelennie, azok igazgatását nem lehet a kantonokra bízni. „Ez nem más, mint a Karadzsics-projekt megőrzése” - nyilatkozta az Oslobodjenje című szarajevói lapnak a bosnyák politikus.

A központi hatalom bénultságát fokozza, hogy az állam legfelsőbb testületében - az elnökségben - egyelőre fennmarad az etnikai szavazás elve. Ez azt jelenti, hogy minden egyes döntés csak akkor léphet jogerőre, ha azt mindhárom államalkotó nép - a bosnyák, a horvát és a szerb - legalább egy képviselője megszavazza. Némi előrelépés viszont ebben a kérdésben is történt, mivel az eddigi, nemzetenkénti legalább két szavazat helyett immár egy is elég a döntések meghozatalához, áll a jelentésben.

Ezek is érdekelhetik