Friss hírek

2005.12.07. 11:07

A bin Laden-videó már három hónapos

Szeptember közepén már vetítette az al-Dzsazíra azt a videofelvételt, amelyen Ajman al-Zavahri, Oszama bin Laden „jobbkeze” azt állítja, a terroristavezér életben van és személyesen vezeti a Nyugat elleni szent háborút.

BAMA

A felvételen a bin Laden jó egészségéről szóló hírt al-Zavahri üzenetnek szánta minden muszlimnak, hogy csatlakozzanak a szent háborúhoz. Állítása szerint az al-Kaida folyamatosan terjeszkedik és erősödik. Terrorszervezetét a vezető úgy jellemezte, mint „a nyugati keresztesek és az izraeli cionisták táborának ellenszegülő népszerű szervezetet, amely minden megtámadott muszlim ország védelmezője”. Az iraki helyzetet elemezve elmondta: az Egyesült Államok vezette koalíciós erők minden nap csapásokat kapnak, miközben az iraki kormányzat az amerikaiak maradásáért könyörög, tudván, ha azok távoznak, az iraki vezetés megbukik. A felvételen a terroristavezető az olajipar elleni támadásokra szólított fel, mert az olajból származó bevételek az iszlám ellenségeihez vándorolnak.

Ajman al-Zavahri az al-Kaida ideológiai vezetője. Szakértők szerint az egyik szervezője a szeptember 11-i, Egyesült Államokat ért terrortámadásoknak. A 22 legkeresettebb terrorista listáján bin Laden mögött a második, az amerikai kormány 25 millió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!