Friss hírek

2005.10.14. 11:24

Tizenegyezer madarat ellenőriznek Magyarországon

Az Európai Unió ajánlása szerint tizenegyezer szárnyast kell megvizsgálni ahhoz, hogy statisztikailag elég nagy biztonsággal meg lehessen állapítani, van-e hazánkban madárinfluenza.

BAMA

A magyar állategészségügyi hatóságok ezért kilencezer házi és kétezer vadon élő madarat ellenőriznek, hogy nem hordozzák-e a madárinfluenza vírusát, jelentette be Süth Miklós országos főállatorvos. A szakember leszögezte, hogy jelenleg Magyarországon nincs madárinfluenza, de mivel a szomszédos Romániában vannak megbetegedett és elhullott állatok, "nagyobb lehet a valószínűsége", hogy a járvány átterjed Magyarországra, mint azokban az országokban, amelyek nem szomszédosak ilyen országokkal.

A főállatorvos szerint emiatt elsősorban a keleti megyékben kell szigorítani az ellenőrzéseket. Az állattartó köteles értesíteni az orvost, ha a baromfinak megváltozik a viselkedése, egészségi állapota, hangsúlyozta Süth Miklós. A madárinfluenza jellemző tünetei, hogy a madár gubbaszt, bágyadt, étvágytalan, s a megbetegedés után igen rövid idő múlva elpusztul. Az is jellemző a járványra, hogy rövid idő alatt nagy számú baromfi hullik el. A főállatorvos elmondta, hogy a piacokat is fokozottan ellenőrzik a hatóságok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!