Friss hírek

2005.10.27. 12:13

Kiűzték az ördögöt Bulgakov egykori lakásából

Restaurálás után múzeum lett abból a lakásból, amely helyszínként szerepelt Mihail Bulgakov A Mester és Margarita című művében, írja a Transindex.

BAMA

A regény szerint ebben lakott Berlioz, az irodalomkritikus, aki egy villamos alatt végezte a Pátriárka-mocsaraknál. Itt telepedett le Woland, az ördög asszisztenseivel és Behemót nevű macskájával. Itt esett meg a sátáni bál is, ahol Margarita megismerkedett a múlt nagy gonosz szellemeivel. Az író 1921-25 között lakott a Bolsaja Szadovaja 10 alatti lakásban, amely utána sokáig üresen állt. De a hely mindig vonzotta Bulgakov rajongóit és az okkult dolgok iránt érdeklődőket. Szentségtörő falfirkák, sátánista invokációk a falakon tanúskodtak arról, hogy meg-meglátogatták. Egy évvel ezelőtt a helyiséget az író leírásait figyelembe véve restaurálták, hogy múzeumot csináljanak belőle.

A munka azonban nem ment simán. A fehérre meszelt falakon újra előtűnt a macskát ábrázoló sötét folt, és a graffitik sem adták meg magukat, ismét látszanak, jelenti National Geographic Online. A babonás festőket pedig titokzatos jelenések riogatták. A múzeum igazgatója ezért nemrégiben pópát hivatott, aki megszentelte a lakást és Isten oltalma alá helyezte, áll a jelentésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!