Friss hírek

2005.10.27. 13:53

A román fegyveres erők keveslik az állami támogatást

Bár az idei költségvetési tervezet a hadsereg számára a tavalyinál nagyobb összeget irányoz elő, a fegyveres erők illetékesei elégedetlenek a számukra elkülönített összeggel, amely Románia bruttó nemzeti össztermékének mindössze 1,85 százaléka.

BAMA

Abszolút számban kifejezve ez 5,4 milliárd lejt, azaz mintegy 1,5 milliárd eurót jelent. A román hadsereg vezetői szerint ez mintegy 13 százalékkal kevesebb a minimálisan szükségesnél. A NATO keretében a romániai fegyveres erőkre háruló kötelezettségek teljesítéséhez a bruttó nemzeti össztermék legkevesebb 2,38 százalékára lenne szükség - állítják a katonai szakemberek, jelenti a CENA hírügynökség. A román fegyveres erők állománya jelenleg 112 ezer fő, amelyet 2007 végére 90 000 főre csökkentenek. Ebből 75 ezer katona, 15 ezer pedig civil alkalmazott lesz. Az országban jelenleg még kötelező a katonai szolgálat, ez azonban 2007-től megszűnik. Ettől az időponttól kezdve Románia hivatásosokból álló hadsereggel rendelkezik majd. Az utolsó katonai sorozásig azonban kevesebb, mint egy év maradt csak hátra. Victor Athanasiu honvédelmi miniszter éppen a napokban indította be, ünnepélyes keretek között az Országos Katonai Kör épületének teraszán azt a visszaszámlálót, amely erre az eseményre emlékeztet, áll a jelentésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!