Friss hírek

2005.08.24. 16:43

A külügyminisztert is vádolja a csetnikvajda

BAMA

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket kivizsgáló hágai nemzetközi törvényszék előtt ma folytatódott Szlobodan Milosevics, megbuktatott szerbiai diktátor pere. Ma az ugyancsak vádlott Vojiszlav Seselj csetnikvajda, a Szerb Radikális Párt elnöke, az egykoron Horvátország és Vajdaság területén garázdálkodó szabadcsapatok volt vezetőjének tanúskodása folytatódott.

 

Milosevics kérdésére, hogy "Kicsoda Vuk Draskovics?", Vojiszlav Seselj így fogalmazott: "Ő alapította Szerb Gárdát 1990 nyarán, melynek kapcsán az volt az eredeti elképzelés, hogy Szerbia területén, a belső konfliktusokban vetik majd be. Ő ilyen összetűzéseket szeretett volna kiváltani, s nagyban dolgozott is ezen. Ez a Gárda minden tekintetben paramilitáris és illegális volt, az akkor hatályos törvényeink értelmében, de a hatóságok elnézőek voltak Draskoviccsal szemben. Soha nem felelt tetteiért, mert a hatalom valószínűleg túl gyenge volt ahhoz, hogy felelősségre vonja, ő maga pedig egyre nagyobb veszélyt jelentett attól a pillanattól kezdve, hogy szoros kapcsolatba került Woren Zimmermannal, az USA belgrádi nagykövetével", mondta Seselj. Emlékeztetőül mondjuk el, hogy Vuk Draskovics ma Szerbia és Montenegró Államközösségének külügyminisztere.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!