Friss hírek

2005.02.16. 17:23

Városfejlesztés a VIII. kerületben

Közép-Európa legnagyobb városfejlesztési projektje indul el az ősszel a VIII. kerületi Corvin köz és Szigony utca térségében, az egy évtizedes beruházás összköltsége közel 22 milliárd forint.

BAMA

Demszky Gábor az októberben induló program helyszínén lévő Corvin Filmpalotában az egyesült államokbeli Harvard Egyetem  hallgatói előtt beszélt Budapest történetéről és a városfejlesztési  tervekről.

A szakmai program aktualitását az adta, hogy a Harvard 13 diákja  részt vesz a Corvin-sétány tervezésében, míg az épületek tervezésébe  a Műegyetem hallgatóit vonják be.
    
A 13 harvardi diák elsősorban a sétány városszerkezeti  összefüggéseit vizsgálja, míg a műszaki egyetem építész  mesterképzésének 24 hallgatója a Futó utca - Nagytemplom utca  tömbjének építészeti kialakításának lehetőségeit tanulmányozza.
    
A főpolgármester közölte, az úgynevezett PPP (magánbefektetők  közcélokat szolgáló közreműködésével megvalósuló) beruházást,  melynek költségeiből a főváros 3,2 milliárd forintot vállalt,  egyúttal szociális rehabilitációnak is tekintik, ami azt jelenti,  hogy meg szeretnék tartani a jelenlegi lakosságot.
    
Szeretnénk, ha nem csak az újgazdagok jönnének ide, hanem itt  maradnának azok a nyugdíjasok, munkanélküliek, vagy szegény roma  családok is, akik környezetükhöz ragaszkodnak - mondta. Hozzátette:  ezt a célt szolgálja egy erre a célra létrehozott 300 millió  forintos alap is.
    
Ez több mint ingatlanfejlesztés, ez életmódjavító program is  egyben. Szociális városrehabilitációs programunkkal arra teszünk  kísérletet, hogy a leromlott, szegények és kirekesztettek által  lakott negyedekbe újra életet leheljünk - mondta a városvezető.
    
A rehabilitációs program összterülete 208 ezer négyzetmétert  ölel fel a József körút - Práter utca - Szigony utca - Üllői út  által határolt területen. A térségben ma a lakások 80 százaléka  egyszobás, ezek közel fele 32 négyzetméternél kisebb és majd minden  második WC, illetve fürdőszoba nélküli.
    
Ezek a lakások valamikor a századforduló idején szegény munkások  és kereskedők otthonai voltak - emlékeztetett Demszky Gábor.
    
Az elképzelések szerint a területen, részben néhány épülettömb  lebontásával, lakó-, kereskedelmi, intézményi és kulturális övezetet  alakítanak majd ki. A 10 évre tervezett projekt megvalósítása során  a területen  megújulnak a közművek és a közterületek, de egy új  óvodát is átadnak majd. A több lépcsőben megvalósuló rekonstrukció  500 épületet, összesen 1.400 lakást érint.
    
A rehabilitációs területen kialakítandó, mintegy 700 méter  hosszú, 18-36 méter széles, a filmpalota mögötti gyalogos  Corvin-sétányt fákkal ültetik be, míg a József körúthoz közelebb eső  területen bevásárlóközpontot építenek. A program során megújul a  Ferenc körúti aluljáró, és a metrófeljáró is.
    
Csécsei Béla, Józsefváros polgármestere megerősítette, a Corvin-Szigony-programot néhány évvel ezelőtt  egyszer már meghirdették, de a megbízott cég nem teljesítette  szerződésben vállalt kötelezettségeit, ezért egy új, kétfordulós  nemzetközi pályázatot hirdettek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!