Friss hírek

2005.02.03. 13:55

Tarr Béla Andrzej Wajda Béke-díjat kap

Tarr Béla filmrendező kapja az American Cinema Foundation ez évi Andrzej Wajda Béke-díját az egyetemes filmművészetben betöltött szerepének elismeréseként. A rendező a kitüntetést a hét végén veheti át Berlinben.

BAMA

"Tarr Béla az európai film azon rendezői közé tartozik, akik meghatározó módon szélesítették a filmművészet látókörét és új mozgóképes eszköztárat hoztak létre" – szól a zsűri indoklása. "Tarr összetéveszthetetlen kézjegye a rendkívüli időkezelés. Filmjei eredeti gondolatokat közölnek, korunk problémáival foglalkoznak és filozofikus mélységgel rendelkeznek. A kortárs film számára ezért modellértékűek" - írta a zsűri.

A vasárnapi díjátadás alkalmából péntektől vasárnapig a német közönség újra találkozhat a Kárhozat (1988), a Sátántangó (1994) és a Werckmeister harmóniák (2000) mára klasszikussá vált Tarr-filmekkel.

Andrzej Wajda a lengyel "új hullám" egyik elindítója volt az ötvenes években, 1999 óta művészeti védnöke és kurátora az évente odaítélt díjnak, amely azért jött létre, hogy Kelet- és Közép-Európa volt szocialista országainak filmes alkotóit méltassa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!