Friss hírek

2005.02.16. 10:43

Rekordszámú turista Budapesten

Tavaly összesen 16,9 százalékkal nőtt a vendégéjszakák és 18,8 százalékkal emelkedett a vendégek száma Budapesten az előző év azonos időszakához képest - mondta Rusznák Imre, a Fővárosi Közgyűlés Kereskedelmi és Turisztikai Bizottságának elnöke sajtótájékoztatón.

BAMA

Tavaly összesen 2.338.182 turista érkezett a fővárosba, akik 6.035.821 vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

Az elnök megjegyezte: a budapesti vendégéjszakák száma a rendszerváltás óta első alkalommal most, 2004-ben haladta meg a 6 milliót.

A növekedés okai közül kiemelte, hogy a szeptember 11-i terrorcselekmények, az iraki konfliktus okozta negatív hatások halványulnak, és kedvező hatást gyakorol az ágazatra az ország európai uniós csatlakozása, a diszkont légitársaságok megjelenése, a főváros marketing jelenlétének erősödése, valamint a turisztikai kínálat bővülése.

A vendégéjszakák számának növekedése nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő, Bécsben a vendégéjszakák száma tavaly 6 százalékkal nőtt - tette hozzá.

Rusznák Imre kijelentette: a turizmusba befektetett pénzek többszörösen térülnek meg. Hozzátette, hogy az elmúlt évben az idegenforgalmi adóbevételek a fővárosban 30 százalékkal haladták meg a tavalyi értéket. Kérdésre válaszolva elmondta: így várhatóan emelkedik az idén a promócióra fordítható keret is.

Fekete László, a BTH Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. ügyvezető igazgatója elmondta: a saját bevételük tavaly elérte az 520 millió forintot, ez mintegy 30 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Az elnök elmondta: tavaly a legnagyobb, 23,3 százalékos, illetve 23,1 százalékos növekedést a négy- és ötcsillagos szállodákban mérték a fővárosban.

A legfontosabb küldő országok rangsorában változás következett be az utóbbi időszakban - mondta az elnök. A vendégéjszakák számát tekintve továbbra is Németország vezet, ám a második helyre Nagy-Britannia került. A brit vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma az elmúlt évben csaknem 64 százalékkal nőtt. A harmadik helyre csúszott Olaszország, az olasz turisták által eltöltött éjszakák száma 30,3 százalékkal emelkedett 2003-hoz viszonyítva.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!