Friss hírek

2005.01.17. 17:21

Szorosabb lesz az együttműködés a magyar és a román rendészeti szervek között

A magyar és a román rendészeti szervek intenzívebb és szorosabb együttműködéséről állapodott meg hétfőn Budapesten Lamperth Mónika, a belügyi tárca vezetője Vasile Blaga román közigazgatási és belügyminiszterrel.

BAMA

A megbeszélést követően Lamperth Mónika újságíróknak elmondta: egy négy elemből álló együttműködésről állapodtak meg azt  követően, hogy áttekintették a magyar-román belügyi kapcsolatokat. 

Az első elem a magyar-román-osztrák belügyi együttműködési  partnerség létrehozása, amely elsősorban az illegális migrációra és  a szervezett bűnözés elleni fellépésre irányul. A második elem az  Ártánd-Bors határátkelőnél szintén magyar-román-osztrák  együttműködésben kialakítandó úgynevezett "közös kapcsolattartási  szolgálati hely", ahol a három ország munkatársai együtt dolgoznak,  információt, adatokat cserélnek, és tevékenységük nemcsak a  határőrizetre, hanem az illegális migrációra és más kérdésekre is  kiterjed. 

A harmadik elem a "Schengen-komfort" határátkelők kiépítése a  magyar-román határon, negyedik eleme pedig a bűnügyi együttműködés  továbbfejlesztése, amelynek során a Nemzeti Nyomozó Iroda és a román  megfelelő szerv akár konkrét nyomozati munkákban is együttműködik  majd.

Lamperth Mónika beszámolt róla: román kollégájával megállapodtak  abban, hogy segítik és szorgalmazzák az önkormányzatok  együttműködését is. 
Szívesen átadjuk a tapasztalatainkat, hogy mi hogyan készültünk  az európai uniós csatlakozásra, ez a román és a magyar  önkormányzatok számára egyaránt hasznos - tette hozzá. 

Elmondta azt is, hogy megállapodás született a magyar  közigazgatási hivatalok és a román prefektusok együttműködéséről.
Vasile Blaga újságíróknak hangsúlyozta: az integrációs  felkészülés során nagymértékben számítanak a magyar  Belügyminisztérium segítségére. 
"Románia európai uniós útja földrajzilag is Magyarországon  keresztül vezet" - jelentette ki. 

A miniszter közölte: egyetértettek Lamperth Mónikával abban,  hogy javítsák a két ország közigazgatási hivatalai közötti  együttműködést, és megegyeztek abban, hogy mivel a román  kistelepülések polgármestereinek nagy kihívást jelent az integráció,  szívesen felhasználják magyar kollégáik tapasztalatait. 

Megjegyezte: "az új román kormány egyik legfontosabb  kormányprogrampontja az, hogy nagyon gyorsan megtörténjen a  helyhatóságok decentralizációja. Szeretnénk, hogy a helyhatóságoknak  semmilyen politikai színezetük ne legyen, ne legyenek politikával  átitatottak, hanem tényleg a helyi érdekeket szolgálják".

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!