Friss hírek

2005.01.20. 13:59

Rendelet a génmódosított kukorica behozatalának tilalmáról

Január 20-tól tilos a génmódosított kukorica-vetőmag Magyarország területén történő előállítása, felhasználása, forgalmazása, illetve Magyarország területére történő behozatala - az erről szóló miniszteri rendeletet csütörtökön tette közzé a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium.

BAMA

A kormány szerdai ülésén támogatta a génmódosított kukoricafajták importjának és hazai forgalomba hozatalának felfüggesztését. 

A rendelet a MON 810 kukoricavonalból származó beltenyésztett  vonalak és hibridek vetőmagjára vonatkozik, valamint kiterjed a  bármely hagyományos nemesítésű kukoricával létrehozott  keresztezésből származó utódnövényekre is. A felhasználásra  vonatkozó tilalom alapján a MON 810 génkonstrukciót hordozó kukorica  fajták nem vethetők.

A tilalom ugyanakkor nem vonatkozik a MON 810 génkonstrukciót  tartalmazó kukorica élelmiszeriparban és a takarmányozásban való  felhasználására, valamint a Magyarország területén átcsomagolás és  további kezelés nélkül történő átszállításra, amennyiben  biztosított, hogy a kukorica nem jut ki a környezetbe.

Az intézkedés a tilalom visszavonásáról szóló rendelkezés  közzétételének napjáig tart.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!