Friss hírek

2005.01.17. 10:08

Magyar zászló leng a Déli-sarkon!

Sikerrel járt a magyar expedíció a Déli-sarkon. Magyarok először jártak a Föld legdélibb pontján.

BAMA

Az alaptábortól a pólusig 120 kilométert kellett megtenniük sítalpon, egy 3 ezer méter vastag jégmezőn. Igaz, a cél előtt néhány kilométerrel majdnem tragédia történt egyik amerikai társukkal.

Magyar idő szerint tegnap 0 óra 32 perckor Kovalcsikné Bátori Krisztina és Ács Zoltán egy ötfős nemzetközi csapattal elérte a Déli-sarkot. A két felfedező a déli-sarki expedíció történetében elsőként tűzte ki a magyar zászlót. A több mint egyhetes út sikere az utolsó pillanatokban, mintegy 6 mérfölddel a cél előtt váratlanul veszélybe került.

Az expedíció hatodik tagja, egy amerikai felfedező rosszul lett és nem tudta folytatni az útját. A csapat vezetője azonnal hívta a mentőhelikoptert, amelynek az ígéretek szerint 10 percen belül kellett volna a helyszínre érkeznie. A mentés késett, ezért a csapattagok pillanatok alatt sátrat építettek az életveszélybe került társuk számára. Mintegy három órán keresztül voltak kénytelenek várakozni arra, hogy a mentők ellássák bajba jutott társukat.

Az eredeti tervektől eltérően, tehát jelentős késéssel jutott el a csapat a déli sarkpontra és alig több mint fél órát tölthetett el a föld legdélibb pontján. A zászló kitűzése után a magyarok filmezéssel és fényképezéssel múlatták az időt, valamint felbontottak egy üveg vodkát is. Azonban várta őket már a sítalpas repülőgép, amellyel visszaindultak. Azért kellett sietniük az antarktiszi bázisra, mert vasárnap indult volna Chilébe a repülőgép, amely az Antarktiszon tartózkodó hegymászókat és egyéb expedíció-tagokat szállított volna vissza a rossz idő beköszönte előtt.

A bázison újabb kellemetlenség várta őket, ugyanis akkora volt a vihar, hogy az Iljusin felszállását bizonytalan időre el kellett halasztani. Így vasárnap egészen biztosan nem jutottak el a szárazföldre, Chile legdélibb kikötőjébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!