Friss hírek

2005.01.06. 12:09

Külföldi filmek a Budapest Film forgalmazásában Magyarországon

Nem ígér szuperprodukciókat a 2005-ös év, igazi ínyencségeket azonban igen - tájékoztatott a Budapest Film Kft. A forgalmazó tervei szerint az idén a magyarországi mozikba kerül Emir Kusturica, Robert Altman, Lars von Trier, Ken Loach és Alejandro Amenábar egy-egy alkotása.

BAMA

A cég idei bemutatóinak sora az amerikai Quentin Tarantino művével indult; a Kutyaszorítóban 1992-ben készült, de Magyarországon eddig hivatalosan még nem forgalmazták.

Már e hónaptól játsszák a mozik Emir Kusturica szerb-montenegrói rendező új filmjét, Az élet egy csoda című alkotást is.

A forgalmazó szerint az Oscar-szezon egyik főszereplője lesz a chilei Alejandro Amenábar: A belső tenger című, ugyancsak a bemutatók között szereplő filmje, amely már elnyerte a legjobb rendezésnek és a legjobb férfi főszereplőnek járó Európa Filmdíjat.

A magyarországi filmpremierek között lesz a koreai Park Chan-Wook Oldboy című alkotása, Wong Kar Wai ugyancsak Európa Filmdíjban részesült műve, a Szerelemre hangolva, valamint az amerikai Robert Altman legújabb filmje, A társulat, amely egy balettintézet hétköznapjairől szól.

Az angol Ken Loach egy katolikus lány és egy muszlim fiú szerelmén keresztül teszi láthatóvá a korunkat sújtó vallásháború szörnyű következményeit (Ae Fond Kiss), a mozikba kerül továbbá az amerikai Todd Solondz: Palindromes, a francia Francois Ozon: 5x2, a dél-koreai Kim Ki-duk: A 3-as golfütő, valamint a francia Agnes Jaoui: Comme une image című műve, amely elnyerte a legjobb forgatókönyvért járó Európa Filmdíjat.

A dán Lars von Trier Amerikai trilógiájának második része, a Manderlay a cannes-i premier után várhatóan novembertől látható Magyarországon.
A passió után a Budapest Film az idén a reformáció alapítója, Luther Márton életét feldolgozó filmeposszal jelentkezik, a főszerepet Joseph Fiennes alakítja.

A magyarországi bemutatók között lesz a Good bye, Lenin! című filmjéről ismert német Daniel Brühl új alkotása, az Igazságosztók (Edukators).
Az őszi szezonra esik Hirakozu Kore-eda többszörösen díjazott története, a Nobody Knows (Cannes-ban a 12 éves fiú főszereplő kapta meg a legjobb férfi alakítás díját), a francia Patrice Leconte Kambodzsában forgatott, zenére komponált képi szimfóniája, a Dogora, valamint az osztrák Michael Haneke "új dobása", a Caché.

A Budapest Film Kft. a Terkel in Trouble és a Back to Gaya című, egész estét betöltő rajzfilmek bemutatásával szeretne ízelítőt nyújtani az óceán innenső oldalán készülő művekből.

"2004 a Budapest Film 16 éves fennállásának legsikeresebb éve volt" - közölte a forgalmazó, hozzátéve, hogy a cég "az év tíz legnézettebb filmje közül kettőt is magáénak mondhat": Mel Gibson A passió, valamint Herendi Gábor Magyar vándort című alkotását. Az előbbi elérte, az utóbbi megközelítette az ötszázezer nézős   álomhatárt, emellett "rásegített a szép eredményre a Kontroll fenomenális sikere" - áll a közleményben.

 

 

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!