Friss hírek

2005.01.19. 09:27

Közgyűlés előtt a margitszigeti úszó-EB rendezése

Január végi ülésén tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés a 2006-os úszó-EB margitszigeti rendezésével kapcsolatos előterjesztést. A Fővárosnak tulajdonosi hozzájárulását kell adnia ahhoz, hogy a beruházás megkezdődhessen.

BAMA

A főpolgármesteri kabinet hétfői ülésén téma volt a margitszigeti uszodaépítés, amelynek közgyűlési tárgyalását támogatták a városvezetők.

A 2006-os úszó-EB rendezésére a Magyar Úszószövetség és a Magyar Kormány közös pályázata alapján nyert jogot Magyarország, azzal, hogy ha valamilyen okból meghiúsulna az esemény, úgy egymillió eurós kártérítést köteles fizetni az ország, valamint állni a más országban történő megrendezés költségeit.

Az esemény közeledtével már lezajlott a tervpályázat és a kivitelezéshez szükséges közbeszerzési eljárás. Gyakorlatilag csak a Fővárosi Önkormányzat tulajdonosi jóváhagyása szükséges ahhoz, hogy elindulhasson a beruházás, miután az érintett terület részben fővárosi, részben állami tulajdonban van.

Bakonyi Tibor, főpolgármester-helyettes a napirend előterjesztője a Budapest Portálnak elmondta: van némi vita amiatt, hogy az új medence építése több fa kivágásával járna. A területrendezés 51 fát érintene, közülük 21 nagyértékű. Utóbbiak közül azonban jónéhányat át tudnak helyezni a kivitelezők. Emellett vállalták, hogy – miután a Margitszigeten már nem lehet fásítani – a Rákos patak mentén 350 fát ültetnek, valamint teljes egészében visszaparkosítják a volt Vörösmarty Kertmozi – jelenleg Kalandpark – területét.

Vállalják továbbá a Főkert Bauhaus-sítlusú margitszigeti épületének teljes felújítását és természetesen a rendezvénnyel járó környezeti károk helyreállítását is. Környezetbarát megoldás az is - hangsúlyozta a főpolgármester-helyettes -, hogy a résztvevők vizibusszal is utazhatnak az EB helyszínére. Ez, tekintve, hogy a rendezvény ideje alatt is csak a legmagasabb szintű meghívottak hajthatnak be autóval a szigetre, egyben kényelmes megoldás is a látogatók számára. Az ellentételezésként vállalt beruházások összértéke 100,3 millió forint, áfával.

Az előterjesztésről január 27-én döntenek a városatyák.

 

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!