Friss hírek

2005.01.10. 13:33

Egy úszó-vb túlterhelné a Margitszigetet a főpolgármesteri kabinet szerint

Szakszövetségi felkérés és annak kormányzati támogatása hiányában nem foglalt állást hétfőn a főpolgármesteri kabinet a 2009-es úszó-vb budapesti rendezésével kapcsolatban, azt azonban kinyilvánította a testület, hogy a Margitszigeten a nagy környezeti terhelés miatt várhatóan nem támogatnák ezt a versenyt.

BAMA

Bakonyi Tibor, a sportügyekkel is foglalkozó főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a 2006-os úszó-Eb  margitszigeti megrendezésével összefüggő kérdésekről e héten  lezárulnak a kormányzattal zajló egyeztetések. Ez alapján a Fővárosi  Közgyűlés január végén dönthet az uszodabővítéshez szükséges  önkormányzati tulajdonosi támogatásról.

A szocialista politikus közölte, hogy ez idáig semmilyen  hivatalos megkeresést nem kaptak a 2009-es úszó-vb budapesti  megrendezésére a szakszövetségtől. Hozzátette, hogy az úszó-Eb  rendezésére a szakszövetség pályázhat kormányzati garanciával, egy  vb-re viszont a város jelentkezhet, a szakszövetség jelzése alapján.

Bakonyi Tibor emlékeztetett rá, hogy az úszó-Eb Margiszigeten  való megrendezéséről a fővárosi önkormányzat megkérdezése nélkül  hozták meg az illetékesek a döntésüket. A főváros csak arról  dönthet, hogy tulajdonosi hozzájárulást ad-e ehhez, vagy sem -  jegyezte meg.

A főpolgármester-helyettes rámutatott, hogy az önkormányzat  kezdetektől az úszó-Eb lágymányosi megrendezését támogatta. Ilyen  döntést hozott 2003 elején a kormány is, egy évvel később azonban a  kabinet mégis a margitszigeti Eb mellett voksolt.

Bakonyi Tibor cáfolta azt is, hogy a fővárosi önkormányzat  vezetése már elkötelezte volna magát a 2006-os úszó-Eb margitszigeti  rendezésének támogatása mellett. Mint monda: tavaly Atkári János a  főpolgármester helyettesítésekor egy olyan "érdeklődő jellegű"  levelet írt a szervezőknek, amelyben jelezte, hogy csak a pályázati  feltételek megismerése után hozhat ez ügyben döntést a főváros.

A főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, hogy a Margitsziget  környezeti terhelése nem növekedhet tovább. Egy úszó-vb megrendezése  esetén jelentősen növekedne a sziget gyalogos- és járműforgalma.  Egyebek közt amiatt, hogy míg az Eb-nél hatezer fős lelátó az  előírás, vb esetén 15 ezer férőhelyes tribünre lenne szükség.  Emiatt, illetve a jobb utóhasznosítás érdekében inkább Lágymányos  lenne a megfelelőbb helyszín egy ilyen nagy sportrendezvényhez -  tette hozzá.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!