Friss hírek

2005.01.12. 15:38

Alkotmányos visszásságok és jogsértések a rendőrségnél

A rendőrség hivatásos állományát és közalkalmazottait érintő alkotmányos visszásságokat tárt fel vizsgálata során az állampolgári jogok országgyűlési biztosának helyettese - közölte az ombudsmani hivatal.

BAMA

A rendőrök nem megfelelő higiéniai, egészségügyi és biztonsági körülmények között végzik munkájukat, valamint egyes   törvények sem megfelelőek, állapította meg az egyéni panaszok  alapján indított átfogó vizsgálat alapján Takács Albert helyettes ombudsman.

A Készenléti Rendőrség rendőrei számára nincs megfelelő számú  fekhely a laktanyában, így a feladatok előtt és után képtelenek  megfelelő körülmények között pihenni.
Megemlíti azt is, hogy a pihenőnapok idejének bizonytalansága  kiszámíthatatlanná teszi az állomány magán- illetve családi életét.

A "szolgálati érdek" fogalma pedig kellő szabályozás híján annak  veszélyét hordozza magában, hogy a parancsnokok bármikor erre  hivatkozva önkényes döntést hozhatnak - olvasható a helyettes  ombudsman közleményében.

A vizsgálat során Takács Albert megállapította, hogy a rendőrök  évek óta nem kapnak gépkocsivezetői pótlékot, annak ellenére, hogy  rendszeresen vezetnek szolgálati autót.

Kifogásolta az ombudsman a biztonsági felszerelések nem  megfelelő minőségét, a rendszeres és megfelelő kiképzés hiányát. Ez  veszélyezteti a rendőrök, de az állampolgárok alkotmányos alapjogait  is. Kitért a túlszolgálat díjazásának szabályozásának hiányára és  annak következményeire is.

Összességében a rendőrök emberi méltósághoz, pihenéshez és  szabadidőhöz, illetve megfelelő jövedelemhez jutásához való jogát, a  jogállamiság és jogbiztonság követelményének hiányát, a  diszkrimináció tilalmának megsértését is megállapította  vizsgálódásai során az állampolgári jogok országgyűlési biztosának helyettese.

Takács Albert több fővárosi kerületi és vidéki  rendőrkapitányságon is tájékozódott, és a Készenléti Rendőrségen  megismert problémákkal és hiányosságokkal találkozott.

A helyettes ombudsman több jogszabály módosítási és kiegészítési   javaslatot tett a belügyminiszternek, és ajánlásokat fogalmazott  meg az országos rendőr-főkapitánynak is.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!