Friss hírek

2005.01.20. 14:03

A miniszterelnök és a főpolgármester egyeztet a fővárosi fejlesztésekről

A fővárosi önkormányzat 2005-2006-os fejlesztési terveiről rövidesen személyesen egyeztet a miniszterelnök és a főpolgármester; erről Demszky Gábor beszélt csütörtökön Budapesten.

BAMA

Telefonon egyeztette szerdán a kormányfővel a megbeszélés témaköreit, amelyek között kiemelten szerepelnek a  tömegközlekedéssel és az útépítésekkel összefüggő kérdések. A miniszterelnöki találkozó tervezett témáiról "az egészen közeli napokban" tárgyalni fog a gazdasági és közlekedési miniszterrel - mondta a főpolgármester azon a sajtótájékoztatón, amelyen a BKV ez  évi elképzeléseit ismertették.

Elmondta: a főváros ez évi 100 milliárd forintos fejlesztésének  felét a BKV-ra fordítja, amely a tavalyi 45 milliárd után idén 60  milliárd forintos hiánnyal számol. 

Demszky Gábor közölte: az idén főként a 4-es metró építésével, a  2-es metró felújításának folytatásával, a szentendrei HÉV  rekonstrukciójával, 50 új busz és 6 troli vásárlásával, a 18-as  villamos budafoki meghosszabbításával, az éjszakai szolgálati  buszoknak a tömegközlekedésbe való bevonásával, a MÁV-Volán-BKV közös bérlet bevezetésével és az 5-ös metró, az észak-déli  regionális gyorsvasút előkészítésével kívánja javítani a főváros és a BKV az emberek életminőségét. 

Sikeres EU-pályázat esetén már 2007-ben megkezdődhetne az 5-ös  metró építése - tette hozzá. 

Aba Botond, a BKV vezérigazgatója szerint megfordulni látszik ez  évtől a BKV eladósodási folyamata. A jövő évtől várhatóan 2011-ig  teljesen visszafizethetik hiteleiket. Egy esetleges állami  konszolidációval, amit szívesen vennének, évi 5-6 milliárd forinttal  többet tudnának fejlesztésekre költeni.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!