Friss hírek

2005.01.05. 12:25

A dél-ázsiai szökőár áldozataira emlékeztek

Az Európai Unió valamennyi tagállamában déli 12 órakor három perces csenddel emlékeztek a dél-ázsiai földrengés és az azt követő szökőár áldozataira.

BAMA

Tíz nappal azután, hogy a Szumátra közelében bekövetkezett 9-es fokozatú földrengés pusztító szökőárat zúdított az Indiai-óceán dél- és délkelet-ázsiai, valamint kelet-afrikai partjaira, Európa szerte megállt az élet pár percre, megemlékezésül a természeti csapás több mint 145 ezer halottjára. Indonéziában, Thaiföldön és Srí Lankán több mint 9000 turista, túlnyomó többségükben európai, vesztette életét vagy tűnt el a katasztrófa következtében.

Az Európai Unió országaiban félárbocra eresztették a középületekre kitűzött zászlókat, némaságba burkolóztak a tőzsdéken, leálltak a vasúti szerelvények, a televíziókban és rádiókban ünnepélyes zenét sugároztak. Budapesten a közjogi méltóságok jelenlétében katonai tiszteletadással felvonták, majd félárbocra engedték a nemzeti lobogót a Parlament előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!