Friss hírek

2004.12.09. 12:08

Az MTV és a Duna TV alkotmányos alapjogokat sértett az EP választásokat megelőző kampányidőszakban

Az európai parlamenti (EP) választások kampányidőszakában a két közszolgálati televízió alkotmányos alapjogokat sértett azzal, hogy különbséget tett a parlamenti képviselettel rendelkező és a parlamenten kívüli pártok, illetve jelölő szervezetek között - közölte az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese.

BAMA

"Panasz alapján folytatott vizsgálatom eredményeként megállapítottam, hogy az európai parlamenti választásokat megelőző  kampányidőszakban két közszolgálati televízió a választási  műsoraiban - alkotmányos alapjogokat sértve - különbséget tett a  parlamenti képviselettel rendelkező és a parlamenten kívüli pártok,  illetve jelölő szervezetek között" - áll Takács Albert közleményében.

A közlés szerint a Magyar Nemzeti Szövetség elnöke panasszal  fordult az ombudsman-helyettes hivatalához, amelyben azt sérelmezte,  hogy az európai parlamenti választásokat megelőző kampányidőszakban  a Magyar Televízió (MTV) Rt. és a Duna Televízió Rt. nem biztosított  valamennyi jelölő szervezetnek azonos szereplési lehetőséget.
 
A beadvány szerint az Országgyűlésben képviselettel rendelkező  négy párt aránytalanul több szereplési lehetőséghez jutott, mint a  parlamenten kívüli jelölő szervezetek. A panasz előterjesztője  szerint a műsorszolgáltatók diszkriminatív magatartásukkal durván  megsértették a közszolgálatiságot és az esélyegyenlőséget - tudatja  a közlemény.

A közlés szerint Takács Albert az üggyel kapcsolatban  tájékoztatást kért többek között az MTV Rt. elnökétől, aki azt  közölte, hogy a kampányidőszak beindulása előtt egyeztettek minden  olyan politikai erő képviselőjével, amelyről feltételezhető volt,  hogy a választásokon listát fog állítani.

A parlamenten kívüli  pártok képviselői nem értettek egyet azzal, hogy az MTV a  kampányidőszak végén két részre bontva sugározza a politikai erők  vezetőinek vitáját, úgy, hogy előbb az országgyűlési képviselettel  nem rendelkező pártok vezetői, majd a négy parlamenti párt vezetője  szerepel azonos időterjedelemben. Utóbb a felek megegyeztek abban,  hogy a parlamenten kívüli pártoknak lehetőleg a külső gyártású  Nap-kelte című műsorban biztosítanak további szereplési lehetőséget.

A kampány lezárulását követően a Magyar Nemzeti Szövetség elnöke  és a Munkáspárt elnöke panaszt tett az Országos Rádió- és Televízió  Testületnél (ORTT) amiatt, hogy külön műsorban szerepeltették a  parlamenti, illetve a parlamenten kívüli pártokat, ugyanakkor az MTV  Rt. elnöke továbbra is fenntartotta azt a véleményét, hogy ezzel nem  sérült a sokoldalú és kiegyensúlyozott tájékoztatás elve. Az MTV  elnöke szerint a pártok híradó kampányszerepléseiről készült  összesítésből megállapítható, hogy nem sikerült teljes körűen  biztosítani az azonos számú megjelenést, az eltérést azonban nem  tartotta szignifikánsnak.

Hasonló módon járt az el ügyben a Duna Televízió, ahol ugyancsak  két, a már említett felosztásnak megfelelő választási vitaműsort  szerveztek, a médium reggeli információs műsoraiban pedig további  megszólalási lehetőséget biztosítottak a parlamenten kívüli  pártoknak.

Az ombudsman-helyettes a vonatkozó jogszabályok tanulmányozása  nyomán megállapította, hogy a választási eljárás során a jelölő  szervezetek között nem tehető semmiféle, alkotmányosan nem  indokolható különbség, valamint hogy a jelölő szervezetek között  szerkesztési megfontolás alapján sem tehető semmiféle különbség.

"Az MTV, valamint a Duna TV eljárása azzal, hogy a kampányzáró  műsorok alkalmával a jelölő szervezetek között alkotmányosan nem  indokolható módon különbséget tett, visszásságot okozott a  hátrányos megkülönböztetés tilalmával összefüggésben" - áll a  közleményben. 

Takács Albert kitér rá: mindezek alapján javasolta az  Országgyűlésnek, hogy állapítsa meg törvényben azokat a garanciális  szabályokat, melyek biztosítják, hogy a választási kampány idején a  jelölő szervezetek hátrányos megkülönböztetés nélkül jelenhessenek  meg a közszolgálati műsorokban. 

Az ombudsman-helyettes szintén javaslatot tett arra, hogy az  Országgyűlés szüntesse meg az Országos Választási Bizottság és az  ORTT között, a műsorszolgáltatók választási eljárás során tanúsított  magatartásának vizsgálatával kapcsolatban kialakult, meglévő  hatásköri összeütközést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!