Friss hírek

2004.11.03. 18:43

Rövidzárlat okozhatta a tüzet

A hulladék közt tárolt, leselejtezett galvánlemek rövidzárlata okozhatta a tüzet a Palota Környezetvédelmi Kft. feltételezései szerint a főváros XV. kerületében. A kár mintegy 100 millió forint - közölte a cég szerdán.

BAMA

"Cégünk feltételezése és a történtek előzetes áttekintése alapján a tűz oka egy bizonyos hulladéknak minősített és selejtezett, eredeti gyári csomagolásban telephelyünkre érkezett, lejárt szavatosságú speciális galvánelem hulladéktömegben fellépő rövidzárlat okozta túlmelegedés lehetett, melynek következtében (...) lokális robbanás következett be" - tartalmazza Varga A. Tamás ügyvezető igazgató közleménye. Tájékoztatása szerint az első, szakértői véleménnyel még nem alátámasztott becslések szerint a telephely építményeiben keletkezett kár mintegy százmillió forint. A vizsgálatok előreláthatólag több mint egy hetet vehetnek igénybe.
Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője kedden elmondta: a lángok a Palota Környezetvédelmi Kft. Szántóföld utcai 300 négyzetméteres raktárában csaptak fel, ahol háztartási vegyi hulladékok, elemek, akkumulátorok, festékszármazékok és hűtőgép-alkatrészek voltak. A tűz nyomán savas anyag, köztük sósavpára kerülhetett a levegőbe, ezért a környéken ajánlatos lemosni az autókat, kimosni a szabadban tárolt ruhákat, s nem szabad elfogyasztani a szabadban tárolt élelmiszert. Az ügyvezető igazgató szerdai közlése szerint az oltás során valamint azt követően a katasztrófavédelem szakemberei folyamatosan mérték a szennyezőanyagok koncentrációját és terjedését, és - a telephelyen belüli közvetlen környezetet kivéve - a veszélyt jelentő szennyezőanyagok mértéke sehol nem haladta meg az egészségügyi határértéket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!