Friss hírek

2004.11.13. 12:13

Pokorni szerint bizonytalan és nevelésellenes a kormány jövő évi oktatáspolitikája

Bizonytalanság és nevelésellenesség jellemzi a Gyurcsány-kormány jövő évi oktatáspolitikáját - mondta Pokorni Zoltán, a Fidesz oktatáspolitikai konferenciáján szombaton Budapesten.

BAMA

A korábbi oktatási miniszter szerint a "legnagyobb kockázat" a kistelepülésekre, a kisiskolákra vár. Arra még nem volt példa,  amit a kormány január 1-jétől tervez, azaz a kistelepülési óvodák,  iskolák támogatásának ilyen mértékű radikális csökkentésére.

Pokorni Zoltán utalt arra, hogy azok az intézmények, amelyekben  a gyermeklétszám nem éri el az átlaglétszám 50 százalékát, kevesebb  normatívát kapnának. Az intézkedés januártól mintegy száz óvodát,  iskolát, szeptembertől 1.708 intézményt érint, amelyekbe több  százezer gyermek jár. "Őket bünteti a Gyurcsány-kormány" - mondta.

A Fidesz szakpolitikusa szerint kiszámíthatatlanságot és  bizonytalanságot hoz a jövő évi büdzsé az egyházi iskoláknak, a  művészeti oktatást igénybe vevő diákoknak és szüleiknek, valamint a  kollégiumok számára.

A pedagógusbérek kapcsán kitért arra, hogy a 8 százalékos emelés  fedezetét most sem tartalmazzák a normatívák.
Pokorni Zoltán közölte: a felsőoktatásban a kormány jövőre  egyetlen fillért sem tervez beruházásokra. Kizárólag magántőke  bevonásával valósulnának meg az építkezések, 20 évre előre felélve  az intézmények minden fejlesztési forrását.

Az ilyen konstrukcióban megvalósuló beruházások 3 milliárd  forinttal drágábbak évente, ami 20 esztendőre kivetítve 60 milliárd  forint kidobását jelenti az ablakon - jegyezte meg.

A korábbi oktatási miniszter fontosnak tartotta, hogy 2006  szeptemberétől ne szűnjenek meg a hagyományos főiskolai-egyetemi  szakok, hanem a bolognai folyamatnak megfelelő képzési szerkezettel  párhuzamosan futhassanak adott esetben.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!