Friss hírek

2004.11.19. 16:59

Orkán erejű szél pusztított itthon

A nyugati országrészben komoly pusztítást végzett a vihar. Sokfelé tört le ágakat, rongált meg háztetőket az orkán. Csorna és Győr között nem járnak a vonatok, mert leszakadt a vezeték, és egy vonatot balesetet ért. Budapest a Budafoki úton egy férfira rádőlt egy fa, amelyet a szél tövestől csavart ki. A férfit a tűzoltók szabadították ki, de szerencsére csak a vállán sérült meg.

BAMA

Az első kerületben egy fal 20 méteres szakasza kidőlt és összetört egy ott parkoló személyautót - jelentette a Krónika tudósítója.

A ferihegyi gyorsforgalmi útról a tűzoltók eltakarították a faágakat, amelyeket a szél sodort oda. Villamosvezetékekről, autókról, házak udvaráról kell fákat eltávolítani.

Az M7-es autópályán, a Balaton környékén rengeteg a kidőlt, kettétört fa. Nagyobb ágak vannak az utakon, illetve az M7-esen a leállósávban is. Egy helyen az útjelző táblát is letépte a szél az egyik oszlopról - jelentette a Krónika tudósítója.

Fejér megyét is elérte az orkánerejű szél - jelentette a Krónika tudósítója. A közútkezelő szolgálat munkatársa szerint a 81-es főúton nem biztonságos a közlekedés az útra hulló faágak miatt.

Móron tövestől tépett ki fákat a szél. A Söréd és Bicske közötti útszakaszon, illetve Dunaújváros és Sárbogárd környékén is óvatos közlekedésre intenek a szakemberek.

Komárom-Esztergom Megye szerencsésen megúszta a péntek kora délutáni felhőszakadást és vihart.

A tűzoltóknak délután 1 óráig 10 esetben kellett vonulniuk, 9 alkalommal fakidőlés, egy alkalommal pedig tetőszerkezet rongálódás miatt. Személyi sérülés nem történt, az utakon nem keletkezett jelentős forgalmi akadály.

A mentőszolgálat tájékoztatása szerint a Dunántúlon 23-60 km/h-s szélsebességet mértek, a széllökések ereje néha a 100-120 km/h-t is meghaladta.

Több vidéki településen a vihart jégeső is kísérte, néhol a hőmérséklet 6-8 fokkal is lecsökkent. Az előrejelzések szerint éjszaka gyengül a szél ereje, de viharos (60-90Km/h) széllökésekre számítani kell.

Az ország nyugati részében komoly károkat okozott az erős szél.

Délután fél négyig 24 helyszínre vonultak ki a katasztrófavédelem munkatársai Győr-Moson-Sopron megyében a vihar miatt. A 85-ös főúton, Ikrény és Rábapatona között egy pótkocsis teherautót borított fel a szél, amibe aztán belehajtott a mögötte közlekedő személyautó. A balesetnek két sérültje van, őket kórházba szállították.

A viharos erejű szél több fát kicsavart és tetőszerkezeteket rongált meg a megyében. A legnagyobb ilyen fajta kárról Sopronból érkezett jelentés.

A vasúti közlekedés is kárát látja az ítéletidőnek. Megbénult Nyugat-Dunántúl vasúti közlekedése a hírtelen feltámadt erős szél miatt. A szombathelyre tartó InterCity vonat egy órát késett.

Csorna és Győr között szenvedett balesetet egy vonat. Az erős szélben a leszakadó felső vezeték megrongálta a mozdony áramszedőjét, egy kocsit is, amelynek betört az ablaka. Amennyire tudni lehet, személyi sérülés nem történt, ezen a vonalon azonban nem közlekednek jelenleg a vonatok.

A MÁV-tól kapott információk szerint a Szombathelyről induló, illetve a Szombathelyre érkező InterCity vonatokat kerülő úton indítják, Celldömölk, illetve Hegyeshalom felé. Ez azt jelenti, hogy legalább másfél-kétórás, de az sem kizárt, hogy két és fél, háromórás késések előfordulhatnak.

Budapest a Budafoki úton egy férfira rádőlt egy fa, amelyet a szél tövestől csavart ki. A férfit a tűzoltók szabadították ki, de szerencsére csak a vállán sérült meg.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!