Friss hírek

2004.11.19. 13:20

Nehéz helyzetben a Nemzeti Színház

Jövőre 5 százalékos támogatáscsökkenésre számíthat a Nemzeti Színház és a Magyar Állami Operaház is. Több bemutató elmarad a pénzhiány miatt, Szinetár Miklós az operaház vezetője pedig távozását fontolgatja.

BAMA

Legkevesebb 5 százalékos támogatáscsökkenésre számíthatnak az állam fenntartásában működő kulturális intézmények, köztük a kiemelt nemzeti együttesek is.

Farkas Ágnes, a Nemzeti Színház gazdasági igazgatója elmondta: eleve számolniuk kell 5 százaléknyi elvonással, de ha ennél is kevesebb pénzt kapunk, az már a működőképességet veszélyezteti. Jövőre ugyanannyit igényel a színház, mint idén kapott, vagyis 110 millióval kevesebbet, mint 2003-ban.

Az intézmény teljes pénzforgalma meghaladja az évi 2 milliárdot, amelyből 1,7 milliárdot tesz ki az állami támogatás. Farkas Ágnes kiemelte, hogy a támogatási keret szűkítése esetén, csökkenteni kell az előadások, a bemutatók számát, és szüneteltetni kell a színház épületéig közlekedő különvonatokat is.

Szinetár Miklós, a Magyar Állami Operaház főigazgatója kijelentette, hogy az állam által 2005-re biztosított keretösszegtől teszi függővé maradását az intézmény élén. Emlékezetes, hogy ebben a szezonban már két bemutatótól kényszerült visszalépni az operaház, az egyre szűkülő anyagi lehetőségek miatt.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!