Friss hírek

2004.11.18. 14:18

Ne gyújts rá!

Nemzetközi NE GYÚJTS RÁ NAP! Az 1980-as évek közepe óta minden november harmadik csütörtökén rendezik meg világszerte a Nemzetközi „Ne Gyújts Rá!” Napot. Dohányellenes világnap, egy nap az egészségesebb élet érdekében.

BAMA

Több mint 25 évvel ezelőtt az Amerikai Egyesült Államokban indult el az a kezdeményezés, hogy az év egy meghatározott napján - minden november harmadik csütörtökén - az emberek figyelmét felhívják azokra a súlyos következményekre, amelyeket a dohányosok önmaguknak és családtagjaiknak okoznak.

A nemdohányzó életmód népszerűsítése érdekében azzal a kéréssel fordultak a dohányzókhoz, hogy azon a napon ne gyújtsanak rá! Fordítsanak nagyobb figyelmet saját és családjuk egészségének megóvására. A civil szervezetek vezetőit és tagjait, az oktatási és egészségügyi intézmények munkatársait, az önkormányzatok dolgozóit, a média szereplőit és a társadalom minden tagját arra kérték, a környezetükben népszerűsítsék ezt a kezdeményezést és segítsenek a dohányzóknak abban, hogy legalább ezen a napon senki se gyújtson rá egyetlen szál cigarettára se.


Az Országos Lakossági Egészség Felmérés 2000 kutatási jelentése szerint a 18 év feletti magyar férfiak 40,7 százaléka, a nők 26,3 százaléka dohányzik (rendszeresen vagy alkalomszerűen). Az egy lakosra eső cigarettafogyasztás 1999-ben 2400 szál/fő volt, míg az Európai Unió országaiban átlagosan 1600 szál/fő. A Fact Intézet 1999-es felmérése szerint a magyar lakosság 65 százaléka szenved a passzív dohányzás ártalmaitól, átlagosan napi 270 percet töltve olyan légtérben, ahol mások dohányfüstjét szívja.

A KSH 2002 elején közzétett adatai szerint Magyarországon ma évente 28 ezer ember halála írható egyedül a dohányzás rovására. Ez körülbelül kétszer több mint ahányan alkoholizmus, kábítószer-fogyasztás, baleset, erőszakos halál, öngyilkosság és AIDS miatt összesen meghalnak. A magyar férfiak tüdőrák-halandósága a világon a legmagasabb.

Az elmúlt másfél évtizedben a férfiak körében a dohányzás gyakorisága stagnált, viszont 1986 és 1999 között a női dohányzás előfordulása 30%-al nőtt, míg a gyerekek egyre fiatalabb korban szívják el első cigarettájukat, és átlagosan 17,9 éves korban válnak rendszeres dohányossá. A CDC 1999-es budapesti adatai szerint a középiskolát elhagyó diákok majdnem fele (46 százalék) rendszeresen dohányzik, a lányoknál a rendszeres dohányzás kicsivel magasabb, mint a fiúknál.

 
 
 
 
 

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!