Friss hírek

2004.11.17. 16:22

Margitszigeti bérgyilkosság - 58 év jogerősen

A margitszigeti bérgyilkosság felbujtója az áldozat felesége volt, az ügyben négy vádlottnak összesen 58 év szabadságvesztést szabott ki a Fővárosi Ítélőtábla szerdán kihirdetett jogerős ítéletében.

BAMA

A tényállás szerint a feleség 200 ezer forintot ajánlott három fiatalembernek azért, hogy "legalábbis kórházi szintig  iktassák ki" férjét.
A másodfokú bíróság nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel  elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottakat.  Felbujtóként a feleség és tettesként két férfi 15 éves  szabadságvesztést kapott, negyedik vádlott-társuknak, egy fiatalkorú  fiúnak 13 évre kell börtönbe vonulnia. 

A feleség 2003. január 13-án délután adott megbízást a  cselekményre a három tettesnek, akik még aznap este 7-8 óra között a  Margitszigetre csalták a férjet. Ott egyikük nyakon ütötte, majd  hosszabb ideig ütlegelték, rugdosták a földön fekvő áldozatot,  egyikük a mellkasára is ráugrott. Ezt követően elvették iratait,  értékeit. A három elkövető még a gyilkosság estéjén szórakozni ment. 

A holttestet másnap reggel fedezték fel, és még aznap  rendőrkézre kerültek a gyanúsítottak. Az eljárás során a vádlottak egymásra terhelő vallomásokat  tettek, de saját bűnösségüket javarészt tagadták.

A feleség az eljárás során azzal indokolta tettét, hogy  meggyűlölte férjét, ugyanis rossz életkörülményeik miatt nem vehette  magához állami gondozásban lévő, korábbi házasságában született  kislányát. Az asszony a vádbeli időszakban külön élt második  férjétől, ám a férfi rendszeresen pénzt adott neki, hogy helyrehozza  megromlott kapcsolatukat. 

Az asszony 200 ezer forintot ígért az egyik elkövetőnek, két  társa pedig úgy vállalkozott a gyilkosságra, hogy csak annyit  tudott, kap érte pénzt, de a pontos összegben nem állapodtak meg. 
A feleség azt kérte, hogy "legalábbis kórházi szintig iktassák  ki" férjét, de a legjobb ha meghal, mégpedig úgy, hogy közben  szenvedjen is - hangzott el korábban a Fővárosi Bíróság elsőfokú  ítéletének indoklásakor. 

Az áldozat körülbelül fél-egy óra múlva bekövetkező haláláig  viszonylag ép tudattal szenvedett. Az elsőfokú bíróság szerint az  átélt testi, lelki kínok indokolják a különös kegyetlenség  megállapítását. 

A védelem az eljárás során amellett érvelt, hogy a cselekmény  nem minősített emberölés, csupán gyilkossági kísérlet vagy halált  okozó testi sértés, ami jóval enyhébben büntetendő a büntető  törvénykönyv szerint.

Az ítélőtábla szerdán helyben hagyta a fiatalkorúra első fokon  kiszabott 13 évet, viszont 15 évre súlyosította a feleség első fokon  kiszabott 13 éves szabadságvesztését. A két másik tettes első fokon  életfogytiglant kapott azzal, hogy leghamarabb 30 év múlva  kerülhetnek feltétes szabadságra.

Ezt az ítélőtábla eltúlzottnak  találta és másodfokon 15 évre enyhítette büntetésüket. Az ítélőtábla  szóbeli indoklásában kitért arra a bíróságok által korábban már több  másik ügyben is jelzett problémára, hogy a hatályos szabályozás  szerint ezekben a minősített emberölési ügyekben vagy 15 évig  terjedő, vagy 30 évet meghaladó szabadságvesztés szabható ki, ami  jelentősen megnehezíti a büntetéskiszabást.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!