Friss hírek

2004.11.19. 16:48

Magyarországra a Dunán 120 ezer vendég érkezett az idén

Magyarországra a Dunán az idén 120 ezer vendég érkezett kabinos hajókon, akik legalább egy éjszakát itt töltöttek - mondta Gerhard Skoff, a Dunai Turisztikai Bizottság (DTB) elnöke a VIII. Dunai Hajózási Konferencia sajtótájékoztatóján pénteken Budapesten.

BAMA

Hozzátette: az európai folyamok közt 33 százalékos turisztikai piaci részesedéssel rendelkező Dunán 20 hajótársaság  működik, 84 kabinos hajóval, és az idén 275 ezer vendéget  utaztattak, ami 17 ezerrel több, mint tavaly volt.

Gerhard Skoff kifejtette: az egyhetes dunai hajóutak egy főre  vetítve átlagosan 1.500 euróba (375 ezer forintba) kerülnek és a  parton átlagban 50 eurót (12.500 forintot) költenek a vendégek, ami  azt jelenti, hogy a dunai luxus hajóutak évente mintegy 400 millió  euró (100 milliárd forint) bevételt jelentenek a hajóstársaságok  számára.

Budapestre a már említett kabinos-hajós utasokon felül, további  25 ezer vendég szárnyashajóval érkezik, és több mint félmillió  magyar vesz részt dunai belföldi hajókirándulásokon.

"Nincs olyan folyó a világon, amelyik 50 nagyvárost, és olyan  sok kulturális központot érintene, mint a Duna, ami magyarázatot ad  a folyó turisztikai népszerűségének növekedésére" - emelte ki a DTB  elnöke.

A bizottság és más dunai szervezetek erőfeszítésének  köszönhetően - amelyek lehetővé tették az újvidéki pontonhíd  megnyitását -, a folyó már teljes 2.880 kilométeres hosszú  szakaszán, a németországi Fekete-erdőtől a fekete-tengeri deltáig  megszakítás nélkül hajózható.

Emellett a korábbi május-októberi dunai turistaszezont sikerült  áprilistól egészen a karácsony-újévi időszakig kitolni. A régiót  jellemző biztonság is fontos szerepet játszik abban, hogy az  amerikai turisták száma a 2001. szeptember 11-i terrorcselekmények  után a többszörösére emelkedett a dunai hajóutakon.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!