Friss hírek

2004.11.29. 16:13

Januárban nyit a Rudas uszodája, megkezdődik a Rác fürdő rekonstrukciója

A régészeti ásatások elhúzódása miatt több hónapot csúszik a Rudas fürdő rekonstrukciója, a Rác fürdőé egy év késéssel, jövőre megkezdődhet.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A Rudas Fürdő
[/caption]Horváth Gábor, a Budapest Gyógyfürdői Rt. vezérigazgatója elmondta, hogy a tervezett három hét helyett több  mint három hónapig tartott a régészeti feltárás a Rudasban. Ez idő  alatt évszázadokkal a török kor előtti fürdőkultúra maradványaira  leltek. 

A török kori jellegű fürdő felújított gőzrészlegét a tervek  szerint decemberben, az uszodát pedig hónapokkal korábban üzembe  kívánták helyezni. Az elhúzódó régészeti munkák miatt a gőzrészleg  csak a jövő év első negyedében, az uszoda viszont már január 2-ától  fogadhatja a vendégeket. 

Horváth Gábor elmondta azt is, hogy a rekonstrukciós költségek  felét, mintegy 200 millió forintot vissza nem térítendő  támogatásként nyerték el egy turisztikai pályázaton. Hozzátette,  hogy a felújítást követően visszaállítják az 1940-es évek előtti  helyzetet, s a gőzfürdőt hétvégenként koedukált formában ismét  látogathatóvá teszik a nők számára is. 

Megjegyezte, hogy a Rudas év eleji bezárása miatt havi 15 millió  forintos veszteségük keletkezett. Horváth Gábor közölte, hogy az  ugyancsak műemlék Rác fürdő felújítása egy év késéssel ugyan, de  várhatóan jövőre megkezdődhet, és 2006 végére be is fejeződhet.  Ennek keretében 5 milliárd forint körüli összegből megvalósulhat a  fürdő műemlék-felújítása és egy szálloda építése is. A fürdő  felújításától független, a Gellért hegyre vezető sikló 1,5 milliárd  forint körüli építése legalább egy évet késik. 

A vezérigazgató tudatta, hogy e késlekedést az idézte elő, hogy  a beruházó nem kapta meg a pályázaton elnyert 750 millió forintos  Széchenyi-hitelt. A finanszírozást a gazdasági tárca jelenlegi  vezetése jóváhagyta, s már csak a pénzügyi tárca november végére  ígért hozzájárulására várnak.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!