Friss hírek

2004.11.02. 21:14

Díjátadás az Akadémián

A Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriuma kedden adta át a Bethlen Gábor- és a Tamási Áron-díjat, illetve a Márton Áron-emlékérmet. A Magyar Tudományos Akadémia dísztermében tartott ünnepségen Teleki Pál-emlékérmet is adományoztak.

BAMA

A kuratórium döntése alapján az idén Bethlen Gábor-díjban részesült az Amerikai Egyesült Államokban élő Nagy Károly egyetemi tanár, az anyanyelvi konferencia "megálmodója", Zvonimír Mrkonjic horvát költő, műfordító és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola.
Tamási Áron-díjat az Olaszországban élő Lőrinczi László kapta. A költő, műfordító nem tudott jelen lenni az ünnepségen, ezért fia vette át az elismerést.
Márton Áron-emlékéremben részesült az Ausztriában élő Wurst Erzsébet oktatásszervező, a Krakkói Nemzetközi Kulturális Központ, valamint a Svédországi Magyarok Országos Szövetsége.
A díjazottak munkásságát méltató laudátorok valamennyien hangsúlyozták, hogy a díjazottak sokat tettek a magyar kultúra hagyományainak ápolásáért. Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke köszöntő beszédében azt mondta: Bethlen Gábor "ma is példát nyújt a kor politikusainak, nemcsak belpolitikáját illetően, hanem külpolitikáját is".
A Bethlen Gábor Alapítvány célja, hogy anyagi és szellemi támogatásával, ösztöndíjaival és díjaival úttörő szerepet vállaljon a nemzeti összetartozás szolgálatában, a közép-európai szellemi együttműködésben és a határon túl élő magyarság hazai megismertetésében.
A díjátadó ünnepségen megemlékeztek Teleki Pál egykori miniszterelnök születésének 125. évfordulójáról. Ez alkalomból Teleki Pál-emlékérmet adományoztak - többek között - a Külföldi Magyar Cserkészszövetségnek, a Lengyel Nagykövetségnek, Kovács Miklós balatonboglári polgármesternek, Szőllősi Ferenc balatonboglári plébánosnak, Gyulay Endre szeged-csanádi megyéspüspöknek, Nemeskürty István volt millenniumi kormánybiztosnak, amiért támogatták a Teleki-szobor elkészítését és balatonboglári felállítását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!