Friss hírek

2004.11.12. 10:52

Az Európai Parlamenti Modell ülése Budapesten

Az Európai Parlamenti Modell (MEP) megtanítja a felnövekvő generációkat a felelős politizálásra, az értékek és érdekek ésszerű és hatékony érvényesítésére, a demokrácia működésére, és ami a legfontosabb a választók képviseletére - mutatott rá Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a MEP ülésén pénteken Budapesten.

BAMA

Ezek azok a kérdések, amelyeket nem lehet elég korán megtanulni - mondta Szili Katalin. Az Országgyűlés elnöke örömének adott hangot, hogy a magyar  diákok már mint uniós tagállam képviselői kapcsolódhatnak be a  programba. Hozzátette: ez a parlament látszólag csak eljátssza az Európai  Parlament működését, valójában azonban rendkívül komoly küldetést  teljesít. 

Magyar Bálint oktatási miniszter úgy fogalmazott: a demokrácia  olyan, mint egy kert, amelyet naponta művelni kell, különben  elpusztul, kiég, elgazosodik. 

A MEP arról szól, hogy az uniós országok diákjai megtanulják a  racionálisan érvelő, egymást tisztelő vitakultúrát, amelyben fontos  társadalmi kérdéseket lehet megvitatni, majd döntésre jutni. 

A diákokat köszöntötte Bársony András, a külügyi tárca politikai  államtitkára is. A hollandiai MEP Alapítvány 2001 őszén hívta meg Magyarországot  a programba, amely 2002 januárjában 10 középiskola részvételével  indult el. 

A program lényege, hogy minden uniós tagországban és a  csatlakozásra váró államokban is kiépüljön egy "európai hálózat",  amelyet az adott ország iskolái alkotnak. A koordinátor iskola  Magyarországon a Trefort Ágoston ELTE Gyakorló Gimnázium.

A diákok "eljátsszák" az Európai Parlament működését, bizottsági,  plenáris üléseket tartanak, határozatokat dolgoznak ki, lobbiznak. A  bizottságok témakörei azon kérdések köré szerveződnek, amelyeket a  valódi Európai Parlament is napirendjére vesz. 

A nemzetközi konferenciákat mindig valamely európai ország  fővárosában rendezik meg, a mostani ülés november 6-án kezdődött és  vasárnap zárul.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!