Friss hírek

2004.11.30. 15:31

A holnapi AIDS-világnap központi témája a nők helyzete

Világszinten megfigyelhető, hogy a HIV-fertőzött nők száma évről évre emelkedik; az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2004-et a nők évének nyilvánította, így a nők helyzete lesz a központi témája az idei AIDS-világnapnak december 1-én - közölte a Nemzeti AIDS Bizottság titkára.

BAMA

Újhelyi Eszter elmondta: a női HIV-fertőzöttség tekintetében Magyarországon is érvényesül a nemzetközi tendencia. Elsősorban a  fiatal nőket érinti ez a probléma, akik meggondolatlanul létesítenek  szexuális kapcsolatot, főként afrikai férfiakkal - mutatott rá.

A szakember szerint Magyarország a környező államokhoz képest  lényegesen szerencsésebb helyzetben van, mert a kiszűrt fertőzöttek  száma csak minimálisan változott az elmúlt tíz évben. A eddig  regisztrált mintegy 1200 fertőzött között mintegy 700 magyar  állampolgár van - tette hozzá.

Mint mondta, a fertőzöttek 75 százalékát homoszexuális férfiak  alkotják, az ebben a célcsoportban idén végzett 200 fős vizsgálat 5  esetben mutatott pozitív eredményt.

Közölte azt is, hogy Magyarországon még nem szűrtek ki olyan  magyar állampolgárt, aki kábítószer-fogyasztás következményeként  kapta volna el a fertőzést, de ez nem jelenti biztosan azt, hogy  egyáltalán nincs is ilyen fertőzött fogyasztó.

Véleménye szerint a keleti országrészben kellene különösen  figyelemmel kísérni a fertőzöttség alakulását, ugyanis Ukrajnában és  Romániában kifejezetten magas a HIV-pozitívak aránya.

Újhelyi Eszter elmondta: az eddigi jó eredmények nem a sikeres  prevenciónak köszönhetők, sőt abban komolyak a lemaradások.      Példaként említette, hogy a népegészségügyi program keretében  idén csak néhány civil szervezet jutott támogatáshoz, és ebben az  évben a több tízezer fiatalt megmozgató Sziget Fesztivál sem kapott  pénzt az eddig hagyományos szűrésekre és felvilágosító programokra.

Az AIDS bizottság titkára elmondta: a világnap alkalmából, a  szaktárca és a civil szervezetek együttműködésével, egész napos  konferencia várja az érdeklődőket a fővárosi Aranytíz Művelődési  Központban, ahol szakemberek tartanak előadást, többek közt a hazai  AIDS-helyzet jellemzőiről, a szűrési lehetőségekről és a kezelés  gyakorlatáról. A helyszínen lehetőség lesz ingyenes és anonim AIDS-  szűrésre és tanácsadásra is - közölte.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!