Friss hírek

2004.11.11. 17:58

A Cigánymisszió országos kiterjesztésére törekszik a református egyház

Országos hálózattá szeretné bővíteni, egyúttal szervezettebbé tenni a Cigánymisszió munkáját a Magyarországi Református Egyház - közölte Bölcskei Gusztáv püspök csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

BAMA

"Igyekszünk minél több cigány munkatársat megnyerni ennek az ügynek" - mondta a zsinat kétnapos ülésének zárónapján a testület  lelkészi elnöke, hozzátéve, hogy véleménye szerint ez is  hozzájárulhat az előítéletek enyhítéséhez.

Közlése szerint azért szerepelt kiemelten a Cigánymisszió  tevékenysége az ülésen, mert úgy látják, a feladat óriási kihívást  és felelősséget jelent a lelkipásztorok számára. Bölcskei Gusztáv elmondta: felvetődött, hogy korrepetálási  lehetőséget teremtenének, a hétvégén a cigány származású gyerekeket  segítenék az alapismeretek elsajátításban, de a tehetségeket is  támogatnák.

Szólt arról is, hogy harminc éve kezdte meg munkáját a  Lepramisszió. A püspök elismerte, hogy "kicsit egzotikusnak tűnik,  miért kell ezzel foglalkozni Magyarországon", felhívta ugyanakkor a  figyelmet arra: a szomszédos országokban, így Kárpátalján és  Erdélyben is van leprakórház, tehát "nem is olyan távoli ez a mai  napig gyógyíthatatlan betegség".

Tájékoztatása szerint a misszió több mint 2500 tagot  foglalkoztat Magyarországon, ökumenikus szervezésben, de a  református egyház keretei között. Közölte azt is: húszéves az egyház telefonos lelkigondozói  szolgálata, továbbá tízéves a kórházlelkészi szolgálat, amely  azonban egyelőre nem dolgozik olyan rendezett keretek között, mint a  börtönlelkészi vagy a tábori lelkészi szolgálat.

Az egyház azt szeretné, hogy a kórházi lelki gondozói munkát  egészségügyi munkaként értékelje a szaktárca - hangsúlyozta. Bölcskei Gusztáv beszámolt arról is, hogy ezentúl szeretnének  minden évre kiemelt témát meghatározni, ez közlése szerint 2005-ben  a család lenne.

A zsinat a kétnapos ülésen pontosította az egyház választójogi  törvényét, tárgyalt az állami jogszabályhoz igazított közoktatási  törvény módosításáról, valamint foglalkozott a tájékoztatási  szolgálatról szóló új szabályozással, az egyház "médiatörvényével"  is, amely várhatóan jövőre ölt végleges formát.

A testület két díjat alapított. A Bethesda kórház nemrégiben  elhunyt főigazgatója, Dizseri Tamás nevét viselő emlékérmet azok  kaphatják meg, akik az emberek testi-lelki gyógyítása érdekében  kiemelkedő munkát végeznek.

A másik emlékéremmel az 1945-ben koncentrációs táborban  mártírhalált halt Varga Zsigmond emléke előtt tiszteleg az egyház.  Ez utóbbi díj azoknak adományozható - posztumusz is -, akik a XX.  században magyar reformátusként vállalták a mártírsorsot, a  megaláztatást, az elhurcoltatást.

Az évente kétszer ülésező zsinat nem tudta befejezni a tervezett  témák megtárgyalását, ezért december 7-én folytatja munkáját.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!