Friss hírek

2004.10.29. 10:27

Uniós értékeket egyesítő alkotmányt írnak alá Rómában

Nemcsak az érdekek, hanem az értékek is egyesítik az Európai Uniót - jelentette ki az EU alkotmányának pénteki római aláírását megelőzően Carlo Azeglio Ciampi olasz államfő. Ma dél körül írják alá az alapszerződést.

BAMA

A 25 tagállam vezetői a római Capitoliumon, ugyanabban a teremben írják alá az alkotmányos szerződést, ahol 1957. március  25-én megszületett a hat alapító állam által létrehozott Európai Gazdasági Közösség és az Európai Atomenergia Közösség, a mai EU  elődszervezetei.

Az 1958 elején életbe lépett római szerződés  megteremtette a mai, korszerű unió alapjait, s Magyarország uniós  csatlakozásának ratifikációs okmányait is a római  külügyminisztériumnál helyezték letétbe. Ugyanígy történik majd az  új alkotmányos szerződés ratifikációs okmányaival is. 

A pénteki aláírást délidőben tartják, a tagországok vezetői  mellett a külügyminiszterek is ellátják kézjegyükkel az alkotmányt,  mégpedig az EU-tagállamok névsor szerinti rendjében. Magyarország az  M betűsök között szerepel, az aláírók Gyurcsány Ferenc  miniszterelnök és Kovács László külügyminiszter. Részt vesznek a  ceremónián a négy EU-tagjelölt ország - Bulgária, Románia,  Horvátország és Törökország - vezetői is.

Az aláírás elé időzítették Walter Veltroni római főpolgármester  üdvözlő felszólalását, majd beszédet mond Silvio Berlusconi, a  házigazda Olaszország miniszterelnöke, Jan Peter Balkenende, az EU  soros elnökségét betöltő Hollandia kormányfője, Bertie Ahern ír  miniszterelnök, Josep Borrell, az Európai Parlament elnöke, továbbá  Romano Prodi és José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság  jelenlegi, illetve leendő elnöke. Az ünnepséget követően Carlo  Azeglio Ciampi elnök díszebédet ad az aláíró küldöttségeknek,  amelyre busszal utaznak a résztvevők a Quirinale palotába.

Az aláírás színhelye a Palazzo dei Conservatori, a la Sala degli  Curazi e Orazi (a falon lévő freskóról kapta nevét) terem, s  előzőleg közvetlenül mellette, a Protomoteca dísztermében  gyülekeznek a küldöttségek, hiszen a történelmi terembe száz  embernél kevesebb fér csak be. A Protomoteca terem tulajdonképpen  mellszobrok tára, ezen alkotások gyűjteményére készült VII. Pius  pápa elképzelései alapján, hogy kiegészítse a capitoliumi  épületegyüttest. 

Ciampi a la Repubblica című lap pénteki számának nyilatkozva  kijelentette: az aláírás a nagy Európa álmának megkoronázása. Olyan  szerződésről van szó, amely "egyesíti népeinket egy közös  állampolgárságban" - tette hozzá. 

Az alkotmányos szerződés keretbe foglalja az EU úgynevezett  elsődleges jogát. Az alkotmány a korábbi uniós alapszerződéseket  összefoglalja, nagy mértékben továbbfejleszti, és az uniós  együttműködést több vonatkozásban magasabb szintre emeli.

A 350  oldalas dokumentumot - előszava szerint - az aláírók azzal a  meggyőződéssel hozták létre, hogy "Európa népei, miközben büszkék  maradnak saját nemzeti identitásukra és történelmükre, elhatározták,  hogy felülemelkednek ősi megosztottságaikon, és - egymással mind  szorosabb egységre lépve - egy közös jövő megteremtésére törekednek".

Gyurcsány Ferenc a tervek szerint kétoldalú megbeszéléseket is  folytat Rómában. Egyebek között José Manuel Durao Barroso kijelölt  európai bizottsági elnökkel találkozik. A magyar kormányfő a késő  délutáni órákban tájékoztatja a magyar sajtót.

az alkotmány teljes szövegét az alábbi oldalon találják:
http://europa.eu.int/futurum

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!