Friss hírek

2004.10.28. 10:42

Új belpolitikai realitás alakult ki?

Kéri László politológus egy csütörtök reggeli televíziós műsorban azt mondta, véleménye szerint új belpolitikai realitás alakult ki Magyarországon, és a két nagy párt versenyét az fogja eldönteni, melyik alkalmazkodik az új helyzethez eredményesebben.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="110"] Kéri László
[/caption]Új versenyhelyzet teremtődött, "2004 őszén új belpolitikai realitás van, az fog dönteni, hogy ki tér előbb észhez, (...) hogy  ki alkalmazkodik ehhez az új helyzethez eredményesebben hosszútávon,  hihetőbben" - jelentette ki Kéri László politológus a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. Hozzátette: mivel a bizonytalan  szavazókért folyik a verseny, "mind a két oldalnak vadonatúj  stratégiák jegyében kell ráhajtania a bizonytalanokra". 



[caption id="" align="alignleft" width="110"] Stumpf István
[/caption]Kéri László és Stumpf István egyetértett abban, hogy a jövőben  emiatt "izgalmasabb lesz a magyar belpolitika". 
Stumpf István a legutolsó közvélemény-kutatási adatok alapján  azt mondta: "a számok azt mutatják, hogy csökken a két párt közötti  különbség". 

A politológus szerint ez teljes mértékben érthető, "hiszen olyan  vehemenciával, olyan lendülettel indult el az új kormány, és olyan  mélyen volt a szocialistáknak a népszerűsége, hogy ahhoz bárki jön,  ha egy kicsi ígéret van abban, amit tenni akar, az biztos, hogy  visszaállítja részben az önbizalmát a szocialista szavazóknak. Azt  látjuk a számok alapján, hogy gyakorlatilag a 2002-es  elbizonytalanodott szocialista szavazók egy része tért vissza a  szocialista párthoz".

Stumpf István úgy véli: az értelmiség "óvatos távolságtartással  kezeli ezt a váltást". 
"Nagyon sokaknak az értelmiség körében, általában tehát a  diplomások körében nem biztos, hogy tetszik ugyanaz a stílus, amit  korábban Orbán Viktorban kritizáltak" - mondta. 

Kéri László kijelentette, nem híve annak, hogy egy hónap adatai  alapján messzemenő következtetést vonjanak le. "Várjunk egy három  hónapnyit, körülbelül annyi kell általában ahhoz (...), amikor a  részadatok összeállnak tendenciává" - mondta. 

Kéri úgy látja, hogy "a nyári nagy drámai veszteség,  amikor azt kellett látni a július 13-i választások nyomán, hogy a  2002-es tábornak körülbelül a 40 százaléka elveszett, vagy  eltávolodott, (...) elment", azok közül jó néhányan kezdenek  visszajönni. "Én is azt látom, hogy részben a nagyvárosi szavazók,  részben az idősebbek, és (...) a fiatalabbaknál is van valamiféle  odafordulás". 

A politológusok egyetértettek abban, hogy megerősödött a  szocialista szavazóbázis önbizalma.
Kéri László szerint "a Fidesz hihetetlenül zavarban van és  keresi a fogást és a hagyományos eszközeivel támadja a Gyurcsányt,  amiből eddig mindig a Gyurcsány jött ki jól, és a Fidesz nagyon  rosszul jött ki.  (...) Nemcsak a koalíció átrendezte a sorait,  hanem ehhez alkalmazkodni kell az ellenzéknek és ez sem történt még  meg" - tette hozzá. 

Stumpf István elismerte: előnyt jelent a szocialista pártnak,  hogy "még a megfelelő stratégiát az ellenzék nem dolgozta ki, vagy  ha kidolgozta, még nem használja". 

A műsorvezető kérdésére, hogy hol marad a jobboldal első embere,  a csapatvezető Orbán Viktor, Stumpf István azt mondta: "a  csapatvezető nyilván a csapat meghatározó tagjaival kialakítja a  második félidőre vonatkozó stratégiát, leosztja a szerepeket".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!