Friss hírek

2004.10.18. 08:00

Táncsics Mihály-életműdíj Hiller Istvánnak

Új kapcsolatra tett ígéretet a magyar politika, a progresszió, a baloldal és az értelmiség, a művészek között Hiller István, a nemzeti kulturális örökség minisztere, az MSZP szombaton megválasztott új elnöke vasárnap este, a Táncsics Mihály Alapítvány életműdíjának átadóünnepségén, a Magyar Nemzeti Galéria Kupolatermében.

BAMA

   A politikus kifejtette, hogy véleményeket és kritikákat vár az  érintett körtől annak érdekében, hogy a baloldal és az értelmiség  között újra érdemi kapcsolat legyen.

 [caption id="" align="alignleft" width="110"] Schéner Mihály: Mézeskalács ló
[/caption]  [caption id="" align="alignleft" width="110"] Vígh Tamás: Rolls-Roys ülés párnákkal
[/caption]  Az alapítvány idén először átadott életműdíját Vígh Tamás  szobrászművész és Schéner Mihály festőművész kapta.
    
Az 1926-ban, illetve 1923-ban született művészek életművét  Bereczky Lóránd a Nemzeti Galéria főigazgatója méltatta.
     A díjazottak egy-egy plakettet, Sz. Egyed Emma szobrász művét  kapták és egymillió forintos pénzjutalomban részesültek.
   
Hiller István hangsúlyozta, hogy hisz abban, amit Kölcsey Ferenc  mondott: a haza és a haladás összekapcsolhatóak, és hisz abban is,  hogy meg kell teremteni azok modern, 21. századi gondolatát.
     A politikus a baloldal céljának a nyitott és demokratikus  Magyarországot nevezte.
     Az ünnepséghez levelet intézett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök  is, aki a hazáról írt, amely megfogalmazása szerint ugyanaz, mint  ezer év alatt, de most az európai népek családjának tagja.
     Baja Ferenc, az alapítvány ügyvezető alelnöke kifejtette, hogy a  Táncsics Mihály Alapítvány is részt vesz a Hiller István által  említett új kapcsolat kialakításában.
     A hozzászólók hangsúlyozták, hogy a jelöltek közül az  életműdíjazottakat nem az alapítvány kuratóriuma, hanem egy Bereczky  Lóránd vezette tekintélyes szakmai grémium választotta ki.
     Az alapítvány által indított hagyomány értelmében a jövő évi  életműdíjazottak plakettjét az idei elismert szobrászművész, Vígh  Tamás készíti majd el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!