Friss hírek

2004.10.18. 11:43

Négypárti egyeztetés a választójogi törvényről

A választójogi törvény külföldi szavazással kapcsolatos módosításáról folytatott egyeztetést a négy parlamenti párt frakcióvezetője ma reggel Budapesten, a köztársasági elnöki hivatalban. A résztvevők egyelőre nem kívántak nyilatkozni.

BAMA

 
    A négy parlamenti párt hónapok óta nem tud egyezségre jutni a kétharmados parlamenti többséget igénylő választási törvény  szükséges módosításáról. A pártok az európai parlamenti választásra 
 is csak külön jogszabállyal tették lehetővé a külföldön történő  voksolás lehetőségét.

     Az Alkotmány értelmében a választópolgárok számára biztosítani  kell, hogy ha a választások napján külföldön tartózkodnak, ott is le  tudják adni voksukat.

     Ha a parlament hétfőn nem módosítja a törvényt, a novemberi  időközi választásokon és a kórház-privatizációról szóló decemberi  népszavazáson a külföldön tartózkodó  választópolgárok nem tudnak majd részt venni, a voksolások  végeredménye megkérdőjelezhető lesz - közölte Juhász Gábor, a  belügyminisztérium politikai államtitkára a múlt szerdai sikertelen  egyeztetés után.

     A köztársasági elnök által összehívott ma reggeli egyeztetésen  megjelenő Lendvai Ildikó szocialista, Áder János fideszes, Kuncze  Gábor szabad demokrata és Herényi Károly MDF-es frakcióvezető a  megbeszélés után nem kívánt nyilatkozni az újságíróknak.

(részletes beszámoló holnapi lapunkban)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!