Friss hírek

2004.10.16. 11:58

MDF - országos választmány - Katona Kálmán lett az elnök

Katona Kálmánt választotta elnökének a Magyar Demokrata Fórum országos választmánya szombati ülésén - tudta meg lapunk.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="110"] Katona Kálmán
[/caption]   Csáky András, a leköszönő elnök elmondta: 35 választmányi tag bizalmatlansági indítványt nyújtott be Lezsák Sándor és Balogh László ellen, hogy a testület vonja meg a politikai bizalmat a Lakitelek munkacsoport két tagjától.

   Az indítványt benyújtók indoklásként úgy fogalmaztak, hogy Lezsák Sándor és Balogh László a választmány tagjaként a testület döntéseivel szemben tevékenykednek. A párt alapszabálya lehetővé teszi, hogy a választmány tagjaival szemben bizalmatlansági indítványt nyújtsanak be, amelynek megszavazása esetén megszűnik a két politikus választmányi tagsága.

   Csáky András kérdésre válaszolva elmondta, hogy jelenleg folyik a vita Herényi Károly frakcióvezető ellen a Lakitelek munkacsoport által benyújtott bizalmatlansági indítványról. Megjegyezte: "a hozzászólások alapján vélhetően ismét a bizalmáról fogja biztosítani a testület a frakcióvezetőt".

   A választmány korábbi, szeptember 5-i ülésén több mint 90 százalékos többséggel szavazott bizalmat Herényi Károlynak, ugyanakkor megvonta a bizalmat a frakcióból kizárt öt képviselőtől, Balsai Istvántól, Font Sándortól, Horváth Balázstól, Kelemen Andrástól és Szászfalvi Lászlótól, akik jelenleg független képviselőként dolgoznak a parlamentben.

   A testület elfogadott egy politikai nyilatkozatot, amely szerint az országos választmány kegyelettel emlékezik a 60 évvel ezelőtti tragédia áldozataira, "amikor idegen nagyhatalom katonai erővel és hazaárulók segítségével a háborúból való kilépést megakadályozta".

   "A Szálasi féle rémuralom sok ezer magyar állampolgár - köztük védtelen kisgyermekek és aggastyánok - halálba küldésével megalázta a nemzet ezeréves befogadó hagyományait" - áll a nyilatkozatban. A dokumentum leszögezi: a zsidó és nem zsidó polgárok tragikus sorsa e hatalomátvétellel vált még kilátástalanabbá. A testület hangsúlyozza: az MDF továbbra is kötelességének érzi, hogy az ország erkölcsi és szellemi megújhodása érekében felemelje szavát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!