Friss hírek

2004.10.28. 10:52

Kolozsvár főtere a világörökség része lehetne

A világörökség részévé szeretnék nyilvánítani Kolozsvár főterét, ezzel kapcsolatban egybeesnek A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a kolozsvári polgármesteri hivatal szándékai. A terv megvalósításáról Emil Boc kolozsvári polgármester az ENSZ bukaresti képviselőivel is tárgyalt.

BAMA

A kolozsvári elöljáró legutóbbi sajtótájékoztatóján közölte: a  jövő hónapban folytatja a nemzetközi szervezet romániai  szakembereivel elkezdett megbeszéléseket, amelynek során - mint  mondotta - remélhetőleg támogatni fogják majd az elképzelést.  Kifejtette: a nemzetközi fontosságú státus elnyerésének  eredményeként a Kolozsvár főterén lévő épületek és a Mátyás király  szoborcsoport kulturális értéke nőni fog. 

A gondolatot először az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület  (EMKE) és az RMDSZ vetette fel. Ugyanis 2002-ben, a Mátyás király  szoborcsoport felállításának 100. évfordulója alkalmából szervezett  ünnepségen bejelentették, hogy aláírásgyűjtési akciót szerveznek a  világörökséggé nyilvánítás ügyében.

Az ötletet az adta, hogy a  szélsőségesen nacionalista Gheorghe Funar egykori kolozsvári  polgármester többször is kifejezte szándékát, miszerint restaurálás  céljából elmozdíttatja a Mátyás-király szoborcsoportot.

A városi tanács elutasító döntése után a városvezető azzal az  ötlettel állt elő, hogy - szintén felújítási célból - körbekerítteti  az alkotást. Az önkormányzati képviselők azonban ebbe sem egyeztek  bele, hiszen azt gyanították, hogy az elöljáró terve pusztán a  centenáriumi ünnepség megzavarását szolgálja.

Közben az RMDSZ szakemberei elbizonytalanodtak azt követően,  hogy kiderült: nem is olyan egyszerű a világörökséggé nyilvánításhoz  szükséges dokumentáció összeállítása. Furu Árpád, az erdélyi  műemlékvédelemmel foglalkozó Transylvania Trust programigazgatója  elmondta: az építészeti, művészettörténeti és történeti leírással  ellátott dossziénak tartalmaznia kell a szóban forgó világörökség  idegenforgalmi hasznosítási tervét, de meg kell jelölnie a megőrzés  érdekében foganatosított jogi lépéseket, valamint az erre fordítandó  anyagi fedezetet is.

A szakember szerint az UNESCO világörökségi  bizottsága a legjobb esetben is csak a benyújtástól számított két  éven belül bírálja el az ügyet.
Az iratcsomót a román kormánynak kell felterjeszteni az UNESCO  szakbizottsága elé, ami azt jelentené, hogy Bukarest fokozott  felelősséget vállalna a kolozsvári Főtér megőrzéséért. A nemzetközi  fontosságú státus elnyerése következtében az idegenforgalom is  fellendülne, ami közvetlen gazdasági előnyöket eredményezne - mondta  Furu Árpád.

Ennek ellenére Kötő József, az RMDSZ ügyvezető alelnöke jelezte:  szándékukban áll ismét napirendre tűzni a tervet. Romániában nem  számít újdonságnak ez a kezdeményezés, hiszen most van folyamatban a  Nagyszeben régi városrészének világörökséggé nyilvánítására  vonatkozó kérvényeztetés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!