Friss hírek

2004.10.28. 14:02

Kizárták Lezsákot és Baloghot az MDF frakcióból

Herényi Károly az MDF parlamenti frakciójának törvényes vezetője - erről az Országgyűlés ügyrendi bizottsága döntött Szili Katalin házelnök kérésére.

BAMA

Az MDF-frakció kilenc "lakiteleki" képviselője október 11-én leváltotta posztjáról Herényi Károlyt - ezt bejelentették a házelnöknek. Másnap viszont Herényi arról tájékoztatta Szili Katalint, hogy jog szerint nem volt frakcióülés, így ilyen döntés sem született.

Tegnap az ügyrendi bizottság ülésén 6:5 arányban úgy döntöttek, hogy Herényi a frakcióvezető. A szocialisták, illetve az MDF bizottsági képviselője, Karsai Péter szavaztak emellett. A döntés ellen szavaztak a Fidesz-képviselők és Bőhm András (SZDSZ).

A szocialisták azzal indokolták álláspontjukat, hogy a házszabály szerint a képviselőcsoportok hatáskörébe tartozó döntések esetében a frakcióvezető bejelentése az irányadó. A fideszes Salamon László a kilenc "lakiteleki" honatya döntése mellett szállt síkra, jogszerűnek tekinti Herényi Károly leváltását. Bőhm András is arról beszélt, hogy ez esetben nem lehet a házszabály azon passzusára hivatkozni, hogy Herényi akadályoztatva volt-e, avagy sem, hiszen őt leváltották.

Wiener György (MSZP) viszont azt mondta, hogy ha az ominózus tanácskozáson Ékes Józsefet nem helyettesnek, hanem frakcióvezetőnek választja meg a kilenc honatya, akkor Ékes bejelentése lett volna az irányadó.

Az ügyrendi bizottság ülése előtt Font Sándor, az MDF-frakcióból korábban kizárt képviselő azt hangoztatta: Dávid Ibolya küldetést teljesít a jobboldalon, hogy megakadályozza a Fidesz által vezetett szövetség 2006-os győzelmét. Az MDF közleményben tudatta: a lakiteleki árulók az MDF tönkretételén dolgoznak. "Miért nem távoznak csendben, és ülnek át a szívükhöz közeli Fidesz-frakcióba?" - zárul a közlemény.

A Fidesz pártalapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány áprilisban másfél millió forinttal támogatta a Lezsák Sándor nevével fémjelzett Lakiteleki Népfőiskola Alapítványt. Balog Zoltán, a fideszes alapítvány igazgatója érdeklődésünkre elmondta: szeretnék, ha a Fidesz, illetve az MDF pártalapítványa közösen támogatná a politikusok, illetve a közélet iránt érdeklődők képzését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!