Friss hírek

2004.10.18. 15:48

Draskovics Tibor üdvözli a kamatcsökkentést

Draskovics üdvözli a jegybank hétfői kamatcsökkentését. Draskovics Tibor hétfőn a Monetáris Tanács 50 bázispontos kamatcsökkentésére reagált Londonból konferenciabeszélgetésen. Úgy fogalmazott: a "jegybank a kormánnyal és a piaccal egyezően úgy látja, hogy a gazdaság jó irányba fejlődik". Hozzátette, hogy "nemcsak a reálgazdaság, hanem az egyensúly irányába is előreléptünk".

BAMA

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, a kormány olyan államháztartási politikát fog  folytatni, ami a jövőben is lehetőséget teremt a jegybanknak a  kamatcsökkentésre.

     A jövő évi költségvetésről szólva Draskovics Tibor elmondta: "az  határozottan az inflációcsökkenés és a javuló egyensúly irányába  mutat". Szavai szerint a büdzsé minden száma ezt támasztja alá.  "Örültem, hogy a jegybank elnöke a kormány ülésén bizonyos  kockázatok jelzése mellett ezt elismerte" - tette hozzá.

     A jegybanktörvény tervezett módosítása Draskovics Tibor  megítélése szerint nincs ellentétben semmilyen hazai szabályozással.  "Ahogyan nem volt ellentétben 2001 előtt sem, amikor egy, a most  javasolthoz hasonló kinevezési rend érvényesült" - mondta. Tudomása  szerint a javaslat az uniós szabályozással sem ellentétes, inkább  közelíti a magyar szabályokat az európaiakhoz.

     Igazi kérdésnek azt nevezte, hogy mi járul hozzá a jegybank  szakmai és pénzügyi függetlenségéhez. Leszögezte: a kormány  bizonyosan nem támogat olyan változtatást, ami a legkisebb mértékben  is sértheti a jegybanki függetlenséget, amit a modern európai  piacgazdaságok egyik alapértékének nevezett. Úgy vélte: lehetőség  van arra, hogy a módosítást még az idén elfogadja a parlament.

     Az év hátralévő részében várható kamatdöntéseket firtató  kérdésre a pénzügyminiszter annyit mondott: "a kormány elkötelezett  az egyensúly javítása mellett és az inflációs folyamatok is  kedvezőek maradnak, mindkettő fontos feltétele a további  kamatcsökkentésnek."

     Kötvénykibocsátást firtató kérdésre válaszolva elmondta:  "Magyarország kockázati megítélése kifejezetten kedvező".  Hozzátette, hogy nincs még végleges jövő évi kibocsátási terv,  ugyanakkor úgy vélte: sok érv szól amellett, hogy némileg növekedjék  a devizakötvények részaránya az összes kibocsátáson belül. Drámai  elmozduláson azonban szavai szerint nem gondolkodnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!