Friss hírek

2004.10.18. 12:55

Demszky megszüntette összeférhetetlenségét

Az európai parlamenti képviselőségéről történő lemondásával Demszky Gábor megszüntette az összeférhetetlenségét kiváltó okot, ezért a fővárosi közigazgatási hivatal vezetője nem kezdeményezi a bíróságnál az összeférhetetlenség megállapítását.

BAMA

     Forgács Imre hivatalvezető hétfőn közleményben rögzítette, hogy törvénysértőnek tartja a  Fővárosi Közgyűlés azon határozatát, amelyben megállapították, hogy  nincs összeférhetetlenség a főpolgármesteri, illetve az európai  parlamenti képviselői tisztség között.

     A közigazgatási hivatalvezető szerint téves a közgyűlésnek az a  megközelítése, amely az európai parlamenti képviselők jogállásáról  szóló törvény alapján állítja azt, hogy nincs összeférhetetlenség e  két tisztség között. Az európai parlamenti oldalról nézve valóban  nincs összeférhetetlenség.

     A polgármesteri tisztséggel összeférhetetlen megbízatásokat,  tevékenységeket azonban a hatályos önkormányzati törvény  egyértelműen szabályozza. Eszerint néhány szellemi tevékenység,  valamint az országgyűlési képviselői megbízatás kivételével  polgármester nem létesíthet más munkavégzésre irányuló jogviszonyt.

     A közigazgatási hivatalvezető megállapította azt is, hogy a  hatályos jogszabályok összeférhetetlenség esetén sem írják elő a  polgármesteri tisztség automatikus megszűnését. A törvény ezzel  kapcsolatban azt tartalmazza, hogy a polgármesternek a  megválasztásától, illetve az összeférhetetlenség felmerülésétől  számított 30 napon belül meg kell szüntetnie az összeférhetetlenségi  okot. Ebből azonban még nem következik az, hogy 30 nap elteltével  megszűnik a polgármesteri tisztség - rögzíti a dokumentum.

     A hivatalvezető a polgármesteri tisztség ellátásáról szóló  törvény alapján leszögezte, hogy amíg a képviselő-testület vagy  bíróság nem mondja ki az összeférhetetlenséget, addig a  polgármesteri megbízatás nem tekinthető megszűntnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!