Friss hírek

2004.10.15. 15:25

Budapesti tanácskozás a kisebbségről és a bűnözésről

Elsősorban a kisebbségek helyzetéről és a szervezett bűnözésről tanácskoznak azon a kétnapos nemzetközi konferencián, amely pénteken kezdődött Budapesten.

BAMA

   Bába István, a délelőtti levezető elnök a Magyar Rádiónak elmondta: a résztvevők elsősorban a nyugat-balkáni etnikumok közötti konfliktusok okáról tárgyaltak. Négy szervezet rendezi a konferenciát: a Budapest Analízis, a Konrad Adenauer Alapítvány, a Szövetség a Polgári Értékekért és a Pro Minoritate.

   A konferencia témája lényegében a Nyugat-Balkán. Ez azt jelenti, hogy azok az országok, amelyek Románia, Bulgária és Ausztria közé esnek az utóbbi években válságterületek voltak, és most arról fogunk beszélgetni, hogy mire jutottak az elmúlt 15 évben, milyen problémáik vannak és milyen perspektíváik. 

   Leginkább azt kellene megpróbálnunk elmondani, hogy mi okozza a konfliktusokat, és milyen veszélyforrások vannak. A kérdés az, hogy az etnikumok közötti konfliktusoknak mi a megoldása? A többnemzetiségű államok fenntartása, az autonómia keresése, a demokratikus intézményrendszerek erősítése, vagy esetleg más irányban, például ami most Szerbiában és Montenegróban zajlik, ahol éppen Montenegró saját függetlenségét próbálja megtalálni. A másik aspektusa ennek, hogy milyen stádiumban, milyen állapotban vannak a társadalmak.

   A szervezett bűnözésről is szó esik majd, például hogy a szervezett bűnözői csoportok milyen hatással vannak a társadalom stabilitására, a gazdaság fejlődőképességére. Öt volt külügyminiszter lesz itt, elnöki tanácsadók, nagy nemzetközi szervezetek szakértői, mint például az OECD, az Európai Unió, tehát jó esély van arra, hogy a konferencia érdekes és hasznos legyen – mondta Bába Iván, a délelőtti levezetőelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!