Friss hírek

2004.10.28. 16:18

Az MSZP összefogásra szólít fel az uniós alkotmány ügyében

Összefogásra szólította fel a parlamenti pártokat Vastagh Pál, az MSZP-frakció közjogi munkacsoportjának vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten annak érdekében, hogy a magyar emberek megismerhessék az Európai Unió alkotmányos szerződését.

BAMA

"Politikai összefogásra van szükség annak érdekében, hogy a magyar emberek megismerjék az alkotmányos szerződés tartalmát,  felismerjék annak értékeit" - mondta a parlament alkotmányügyi  bizottságának elnöke a pénteken aláírandó szerződésről.

 Hozzátette: a parlamenti pártokat ugyanolyan együttműködésre  hívja fel az alkotmányos szerződés aláírása alkalmából, mint amilyen  2002 ősze és 2003 tavasza között a csatlakozásról döntő  népszavazáskor kialakult.

"Most is arra van szükség, hogy közösen járjuk az országot  szakemberekkel, civil szervezetekkel, szakmai szervezetekkel együtt  és segítsük az embereket ebben a meglehetősen terjedelmes  dokumentumban" eligazodni - jelentette ki Vastagh Pál.

Mint mondta, ha a szerződés hatályba lép, az EU sokkal  egyszerűbben, átláthatóbban, demokratikusabban működő szervezet  lesz, de a jellege nem változik meg, a nemzeti szuverenitásból nem  kell újabb elemet feláldozni.

"Nem lesz föderatív szuperállam az Európai Unió, megmarad a  közösségi jelleg és a kormányközi együttműködés" - fűzte hozzá.
A politikus a szerződést értékelve azt mondta, Magyarország  elégedett lehet, mert megmarad a tagállamok egyenjogúsága, és  bekerült az alkotmányba a kisebbségek jogainak biztosítása.

Ez "megfelelő alapot jelent arra, hogy az Európai Közösségek  Bíróságának értelmezése alapján ennek konkrét tartalma pontosan  kifejtésre kerüljön" - fűzte hozzá.

Vastagh Pál szólt arról, hogy bekerült az alkotmányba a  tagállamok által 2000-ben elfogadott alapvető jogok chartája, amely  fontos iránymutatást jelenthet a magyar alkotmányfejlődés  szempontjából. Mint mondta, a charta új elemekkel egészíti ki az  eddig is ismert emberi jogi katalógust, így a munka világával és az  igazságszolgáltatással foglalkozó fejezetekkel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!