Friss hírek

2004.10.19. 13:32

Az adómódosítás igazszágosságot hoz az MSZP szerint

A jövő évi adózási változások a nagyobb jólét és a társadalmi igazságosság irányába tett lépéseket erősítik - közölte Kékesi Tibor, az MSZP-frakció költségvetési munkacsoportjának tagja a mai sajtótájékoztatón.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="110"] Kékesi Tibor
[/caption]A szocialista párt elkötelezett olyan törvények megalkotásában, amelyek az emberek számára kézzelfoghatóvá teszik  ezeket a törekvéseket - mondta a kormánypárti politikus.

Kifejtette: az igazságosabb közteherviselés érdekében jövőre  csökkennek az adók, és ez elsősorban az átlagos vagy az alatti  keresetűeket érinti; a minimálbér várható növekedése és az  adójóváírás határértékének 57 ezer forintra emelése a legalacsonyabb  bérek esetében is biztosítja a reáljövedelem növekedését.  Visszautasította azt az ellenzéki felvetést, hogy éppen a  legszegényebbeket nem érinti majd az adótörvények ilyen irányú  változása.

A szocialisták álláspontja szerint, ahogy az elmúlt két évben  úgy jövőre sem fog magasabb adósávba kerülni az összevonás alá  tartozó jövedelmek átlaga.

Hangsúlyozta: nem engedhető meg az sem, hogy a családi  adókedvezmény csak megfelelően magas jövedelem után legyen igénybe  vehető, ezért már készül egy olyan megoldási javaslat, amely rövid  idő alatt megszünteti ezt a "torz elosztást". Hozzátette: azért,  hogy az "állam segítő keze" elérjen a gyermekekhez, a kormány  jelentősen megemelte a családi pótlékot.

Kékesi Tibor szólt arról, hogy az otthonteremtési támogatás  igazságosabb rendszerének érdekében az állami hiteltámogatás a  "családok fészekrakását" karolja fel. A 30 éven aluli fiatal házasok  minimális önerővel történő lakáshoz jutásához állami  garanciarendszer kerül bevezetésre, valamint a "fél  szocpol-támogatás" elindításával már a használt lakások vásárlásához  is hozzájárul az állam - mondta.

Jauernik István, az MSZP önkormányzati munkacsoportjának  vezetője arról beszélt, hogy az önkormányzatok fő bevételét jelentő  helyi adóknál nem következik be átfogó változás, így az ellenzék  állításával szemben nincs olyan pontja a törvényjavaslatnak, amely  50 százalékkal emelné a helyi iparűzési adót.

A foglalkoztatásbővítéshez kapcsolódóan a cégek iparűzési  adómentességet vehetnek igénybe, azaz minden egyes plusz munkahely  megteremtésével egymillió forinttal csökkenthetik adóalapjukat,  amely mintegy 25 ezer forintnál kevesebb adóbefizetést jelent  számukra.

Elmondta: a foglalkoztatás ösztönzése érdekében azok a  munkáltatók, akik pályakezdő fiatalokat, gyes vagy gyed utáni  munkavállalókat, vagy 50 év feletti tartósan munkanélküli  személyeket alkalmaznak a Munkaerőpiaci Alapból 9 hónapon keresztül  visszaigényelhetik a foglalkoztatottak után fizetett járulékok 50  százalékát.

Közölte azt is, hogy 2005 novemberétől az egészségügyi járulék  havi összege a jelenlegi 3.400 forintról 1.200 forintra csökken.  Szavai szerint így tudják biztosítani azt, hogy később ez a  járulékforma teljesen megszűnjön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!